Personal trainer worden? Zo start je jouw business!

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Personal trainer worden? Zo start je jouw business!

Het is tegenwoordig helemaal in om personal trainer te willen worden. Veel sporters denken dat personal trainer de ideale baan is, waarbij ze altijd met sport en trainen bezig zijn. Er komt echter heel wat kijken bij het vak van personal trainer. Daarnaast moet je eerst een klantenbestand opbouwen om überhaupt aan de slag te kunnen. Het is natuurlijk ook een hartstikke mooi beroep. Je bent inderdaad altijd bezig met sporten, je helpt mensen met een fitter lichaam en vaak meer zelfvertrouwen en kunt mooie resultaten boeken. Maar hoe wordt je dan een personal trainer?

Om sportschoolhouders een handje te helpen in het omzetten van deze negatieve situatie in een kansrijke situatie heeft Virtuagym een groot onderzoek gedaan onder sportschoolhouders en personal trainers naar de lessen die getrokken kunnen worden uit deze crisis voor deze branch.

De vraag naar personal trainers is groot

Omdat steeds meer mensen ook gebruik maken van een personal trainer is er zeker ruimte voor mensen om zich te ontwikkelen tot een succesvol personal trainer met voldoende klanten. Maar hoe begin je nou, hoe start je jouw business als personal trainer? Hieronder hebben we een aantal belangrijke stappen voor je op een rijtje gezet!

Begin met het halen van je papieren

Personal trainer is geen beschermd beroep en dat betekent dat iedereen zichzelf zo kan noemen. Je kunt je zonder enige opleiding of bewijs van kennis inschrijven bij de Kamer van Koophandel als personal trainer. Toch raden we echter aan om wel gewoon je papieren te behalen voordat je begint als personal trainer. Of je nou wil werken in loondienst bij een sportschool of voor jezelf wil beginnen.

Bij een sportschool zullen ze altijd vragen om relevante opleidingen. Vaak zijn opleidingen zoals fitnesstrainer A en fitnesstrainer B dan voldoende. Dit zijn erkende opleidingen die je op meerdere plekken kunt volgen.

Als je voor jezelf wil beginnen zal zonder opleidingen niemand je serieus nemen. Je hoeft dan echter niet perse erkende opleidingen te volgen, andere goed aangeschreven opleidingen zijn in dat geval ook goed. Begin in elk geval met de basis, en haal je papieren. Zo weet je ook zeker dat je de gezondheid van anderen niet in gevaar brengt.

Maak een plan voor je carrière

Na het behalen van een aantal papieren, je eerste stap in je carrière, is het tijd om de keuze te maken wat betreft een volgende stap. Je kunt gaan solliciteren en werken voor een baas, of je begint voor jezelf. In loondienst heb je natuurlijk een aantal voordelen. Je hebt zekerheid en bent verzekerd van werk met cliënten. Je hebt echter wel veel minder vrijheid en gaat nooit meer verdienen dan je salaris, ook niet als je heel goed staat aangeschreven en klanten bereid zijn veel voor je te betalen. Uiteraard kun je op dat moment alsnog de keuze maken om voor jezelf verder te gaan.

Als je voor jezelf begint kun je helemaal je eigen gang gaan, en daarmee ook meer verdienen. Zekerheid ontbreekt echter, en zeker in het begin zul je goed moeten zoeken naar klanten. Daarnaast moet je je ook bezighouden met zaken als administratie, materiaal, marketing en contact met cliënten. Een logische stap is eerst werken voor een baas, en dan wellicht later alsnog voor jezelf gaan werken.

Leer door het te doen in de praktijk

Personal trainer is een ervaringsvak. Er komt niet alleen kennis bij kijken van training, voeding en andere zaken, het gaat ook om het menselijke contact en het overbrengen van bepaalde dingen. Je moet mensen kunnen motiveren, advies geven, sturen naar de juiste bewegingen en leefstijl en je cliënten moeten het ook gewoon prettig vinden om met je te werken.

Dit leer je niet bij cursussen of in boeken, dit leer je door het te doen. Het is daarom verstandig om te beginnen met enkele mensen en deze mensen constant om feedback te vragen. Vraag ook niet meteen de hoofdprijs als je eigenlijk nog niet zoveel ervaring hebt. Een goede naam opbouwen heeft in het begin prioriteit. Als je wat meer ervaring hebt en een goede naam hebt opgebouwd kun je jouw verdiensten uitbouwen.

Vraag om advies en werk samen

Als je iemand wil begeleiden richting een gezonder lichaam en betere levensstijl komt daar veel bij kijken. Van voeding en training weet je als het goed is alles, maar er komen soms meer zaken bij kijken. Wat als iemand zich niet voor langere tijd kan committeren aan dat doel? Wat als er mentale problemen achter zitten? Het kan dan verstandig zijn om hierin advies te vragen aan mensen die er meer verstand van hebben. Of misschien is het zelfs wel af en toe verstandig om samen te werken. Je hoeft niet altijd alles alleen te doen.

Gebruik software om efficiënter te werken

Om efficiënt en effectief te werken als personal trainer heb je bepaalde zaken nodig. Zo moet je voedingsschema’s of plannen, trainingsschema en documenten met de vooruitgang bijhouden. Je kunt dat allemaal zelf ontwikkelen, maar je kunt ook gebruikmaken van bijvoorbeeld de app Virtuagym. Zij hebben hele softwarepakketten die jouw werk als personal trainer makkelijker maken. Profiteer hiervan en focus je op jouw core business, het helpen van mensen als personal trainer.

In principe zou je er zelf niet heel sportief uit hoeven te zien om mensen succesvol te kunnen begeleiden als personal trainer. In de praktijk werkt het echter anders. Het komt voor veel mensen wat raar en ongeloofwaardig over als je zelf niet zo fit en gezond oogt. Zorg er daarom voor dat je jouw eigen visitekaartje bent. Hoe je eruit ziet als personal trainer maakt wel degelijk uit, dus besteed daar aandacht aan!

Voor meer informatie is het aan te raden om het e-book van Virtuagym te lezen. Door deze lessen daadwerkelijk toe te passen op jouw sportschool, vergroot jij de kans op een succesvolle toekomst voor jou en jouw sportschool en dat zelfs in tijden van crisis.

Wist je trouwens dat er wekelijks een FitNation: Lunch & Learn webinar wordt gehouden?

“Bereid je voor om te leren van influencers, ondernemers en business coaches die de knowhow hebben om je te helpen meer inkomsten te genereren, leden te behouden en je bedrijf te transformeren.”

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>