Team Fitcode
  • Home
  • /
  • Recepten
  • /
  • Sporten met lenzen: hier moet je aan denken!

Ooit wel eens afgevraagd of sommige sportprofessionals ook last hebben van verslechterd zicht? Geen gekke gedachte, want meerdere atleten dragen namelijk contactlenzen (na een succesvolle oogmeting). Dit is goed mogelijk, omdat het dragen van lenzen steeds comfortabeler is geworden. Ze drogen minder snel uit, laten steeds meer zuurstof door en passen zich beter aan aan je ogen. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je gaat sporten met lenzen. In dit artikel vertellen we je er meer over!

Zweet en lenzen gaan niet goed samen

Het is belangrijk om je lenzen zo hygiënisch mogelijk te houden. Het gebruik van daglenzen in plaats van maandlenzen tijdens het sporten wordt daarom vaak aangeraden. Je ogen zijn namelijk erg gevoelig voor zweet. Dus als je begint te transpireren in je gezicht, moet je hier rekening mee houden. Het beste wat je kunt doen is een handdoekje gebruiken om het zweet weg te vegen. Water in je gezicht spuiten is echter een minder goede optie, want dit kan ervoor zorgen dat je lenzen loskomen of verschuiven! 

Lenzen zijn niet geschikt voor iedere sport

Lenzen zijn voor vrijwel elke sport goed te gebruiken, maar helaas zijn er wel wat uitzonderingen. Zo kun je op wintersport het beste kiezen voor een bril. De droge en koude lucht in de bergen zorgt er namelijk voor dat je lenzen eerder uitdrogen. Ook bij het zwemmen moet je oppassen als je lenzen draagt. Contactlenzen kunnen namelijk van plek verschuiven, waardoor de lens niet meer goed op het oog zit. Daarnaast kunnen er in het water bacteriën zitten die ooginfecties kunnen veroorzaken. Wil je toch graag lenzen dragen tijdens het zwemmen? Overleg dan eerst met een oogspecialist hoe je dit op de veiligste manier doet.

Lenzen met UV-filter voor het buitensporten

Ben jij het liefste actief bezig in de buitenlucht? Dan moet je helaas nog met iets anders rekening houden. Want net als de zon je huid kan aantasten, kan de zon ook je ogen beschadigen. Kies daarom bij het buitensporten voor lenzen met een UV-filter. Veel van de lenzen die worden aangeboden hebben deze eigenschap, maar belangrijk om te checken dus! Let wel op: een contactlens bedekt maar een gedeelte van je oog, van volledige bescherming tegen UV-straling is dus geen sprake. Tip: gelukkig zijn er ook brillen speciaal voor sporten die wel volledig je ogen bedekken én voorzien zijn van een UV-filter.

About the Author Team Fitcode


Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

>