Waarom is tafeltennissen goed voor je?

Wou je altijd al een tafeltennistafel kopen? Hoog tijd om dat goede voornemen eindelijk in te lossen dan. Want waar wacht je eigenlijk op? Tafeltennis is tenslotte een budgetvriendelijke sport. Bovendien is tafeltennissen een sport met tal van gezondheidsvoordelen. In dit artikel ontdek je waarvoor tafeltennissen zoal goed is.

De gezondheidsvoordelen van tafeltennissen

Een échte olympische sport

Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1988 stond tafeltennis voor het eerst op het programma. Dat jaar kreeg de Zuid-Koreaan Yoo Nam-kyu de gouden medaille in Seoel. 

De Nederlandse Bettine Vriesekoop strandde in de kwartfinales op een teleurstellende zevende plaats bij de dames. Haar zilveren medaille op het EK van 1992 was een glansrijke revanche voor deze ‘Nederlandse speelster van de eeuw’.

Lekker ontspannend

Niet iedereen ambieert een carrière als professionele tafeltennisspeler. Tafeltennis mag natuurlijk ook gewoon lekker ontspannend zijn. Want wat is er leuker dan na een stressvolle dag even alle frustraties er uit te meppen met een batje?

Vandaag pronken bedrijven graag met hun eigen tafeltennistafel. Terecht. Volgens studies zorgt een potje pingpong op tijd en stond voor actievere, productievere én vrolijkere werknemers. 

Zeg nou zelf. Zou jij niet vrolijk fluitend aan de slag gaan als je net die vervelende baas of collega hebt ingemaakt?

Een gezellig tijdverdrijf

Tafeltennis bevordert de sociale interactie. Jong en oud kan tegen elkaar spelen. Bij dubbelspel ben je maar zo sterk als je teamgenoot. Op vakantie sluit je vlot nieuwe vriendschappen tijdens een spelletje tafeltennis op de camping. Je kan toernooitjes houden met vrienden en familie.

De huidige generatie betonnen tennistafels zijn bovendien zo goed als onverwoestbaar. Je kan ze zorgeloos buiten laten staan. Ze overleven moeiteloos alle weersomstandigheden.

Verbeterde reflexen en oog-handcoördinatie

Een potje tafeltennissen doet wonderen voor je reflexen. Je moet tenslotte continue alert blijven om dat snelle balletje te kunnen volgen. Je zal ook al gauw merken dat je oog-handcoördinatie na enkele spelletjes opvallend verbetert.

Tijdens tafeltennis draaien je hersenen voortdurend overuren. Niet voor niets prijzen tal van studies de positieve effecten van pingpong bij Parkinsonpatiënten. Tafeltennis combineert tenslotte de betere breintraining met een pittige work-out.

Je gebruikt meer spieren dan je denkt

Met tafeltennissen train je heus niet alleen je hersenen. Ook je spieren moeten vol aan de bak. Je boven- en onderlichaam staat werkelijk geen seconde stil. Je handen, polsen en armen zijn continu in de weer. Ondertussen veranderen je voeten en benen voortdurend van positie.

Tafeltennis is een complete work-out. Na een uurtje intensief pingpongen voelt je bovenlichaam alsof je recht uit de sportschool komt. Niet gek ook: je heb net meer dan 300 calorieën verbrandt!

Niets dan voordelen

Kortom: tafeltennissen biedt je tal van gezondheidsvoordelen. Pingpong is de perfecte sport voor als je graag je grijze hersenmassa scherp houdt. Al na enkele weken merk je de positieve effecten op je reflexen, evenwicht en oog-hand-coördinatie.

Daarnaast is tafeltennissen ook behoorlijk intensief. Zelfs bij een recreatief uurtje spelen jaag je er al snel 300 calorieën door. Tot slot is met een batje op een balletje meppen ook gewoon heerlijk ontspannend. Met een eigen betonnen tafeltennistafel en batjes in huis houdt niets je nog tegen.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>