Team Fitcode
  • Home
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • 5 tips om jouw sportkleding altijd schoon te houden

Ken je dat gevoel dat je aan het sporten bent en dat je ergens een nare zweetlucht ruikt? Na driftig om je heen te hebben gekeken, kom je helaas tot de conclusie dat deze lucht afkomstig is van jouw eigen kleding. De schaamte neemt toe en de kans is aanwezig dat jij jouw sportsessie in de sportschool eerder staakt om ongemakkelijke momenten te voorkomen. Om niet in dit soort situaties terecht te komen is het zaak ervoor te zorgen dat je te allen tijde schone sportkleding draagt. Om jou een handje te helpen geven we je 5 tips om deze kleding schoon te houden.

1. Koop een stoomreiniger

Het kan voorkomen dat jouw sportkleding onder vlekken zit, waardoor je ervoor kiest deze niet meer aan te trekken. Een logisch gevolg. Echter kan dit gewoon voorkomen worden. Door gebruik te maken van een stoomreiniger kan je zelfs de meest vunzige vlekken uit jouw sportkleding verwijderen. Ideaal voor bijvoorbeeld zweetvlekken op witte kleding. De stoomreiniger weekt het vuil los, waarna dit eenvoudig verwijdert kan worden. Daarnaast doodt het ook de nodige bacteriën door de hoge temperatuur van het stoom. Het is nu alleen aan jou om de beste stoomreiniger aan te schaffen. 

2. Laat de kleding luchten

Het komt meermaals voor dat natte sportkleding bij thuiskomst direct in een hoekje wordt gegooid. Dit is dan ook meteen een van de grootste irritatiepunten van de doorsnee voetbalmoeder. Na een dag gaat het al flink stinken, waarna de bacteriën rap hun weg weten te vinden. Natte kleding is namelijk een van de favoriete plekjes van bacteriën en bacillen. Nu is het logisch dat je jouw kleren niet direct in de wasmachine doet. Toch is er een oplossing voor dit probleempje. Laat de vieze kleding eerst een tijdje luchten, voordat je het in de wasmachine doet. Op die manier verdwijnen de ergste luchtjes uit de kleding, waarna de wasmachine de rest doet. 

2. Geen wasverzachters voor sportkleding

Natuurlijk is het logisch dat je ook jouw sportkleding zo nu en dan in de wasmachine gooit. Let echter op dat je hier geen wasverzachter bij doet. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er een ophoping ontstaat, waardoor het water en het wasmiddel niet bij de vlekken en bacteriën kunnen komen. Hierdoor mislukt de wasbeurt volledig en heb je alsnog geen schone, fijne sportkleding. Daarnaast heeft het ook nog eens invloed op de werking van het shirt zelf. De ventilatie en bijvoorbeeld de vochtafvoer worden aangetast, waardoor de kleding in toekomst waarschijnlijk sneller zal gaan ruiken dan voorheen. 

3. Binnenstebuiten wassen

Het zal je niet verbazen dat de binnenkant van sokken of een T-shirt het meest vies zijn. Deze kanten van de kleding komen namelijk constant in aanraking met je lichaam, waardoor de meest vuile stoffen op die plek in de kleding belanden. De oplossing hiervoor is simpelweg door de kleding binnenstebuiten te wassen. Op deze manier behouden jouw shirts en broeken hun oorspronkelijke kleur en wordt het schoner dan wassen op de normale manier. Binnenstebuiten wassen is overigens ook aan te raden als het gaat om shirts met geprinte teksten erop. Dit gaat er sneller af als je het op een normale manier was. Je weet dus wat je te doen staat. 

4. Schoonmaakazijn

Het kan voorkomen dat bepaalde luchten er absoluut niet uit willen. Heb je jezelf net op zolder omgekleed om naar de hockeytraining te gaan, ruik je bij het aflopen van de trap jezelf alweer. Ook dan zijn er altijd oplossingen om de nare luchtjes nog uit de kleding te verwijderen. Zo kan je bijvoorbeeld een teiltje voor driekwart met water vullen, waarna je deze aanvult met schoonmaakazijn. Hier week je de vuile kleding vervolgens een half uurtje in, waarna de kans groot is dat de nare luchten voorgoed vertrokken zijn. 

Sporten in schone kleding

Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van 5 tips om jouw sportkleding te wassen om deze weer schoon aan te kunnen trekken tijdens de volgende activiteit. De grootste reden dat mensen dit vervelend vinden, is omdat het kan leiden tot ongemakkelijke momenten met teamgenoten of andere mensen in bijvoorbeeld de sportschool. Echter moet je absoluut niet vergeten dat het voornamelijk voor je eigen hygiëne prettig is om schone kleding te dragen. De moeite die je hiervoor hoeft te doen is klein. En de meest eenvoudige trucjes heb je hierboven kunnen lezen. Zo geniet je jarenlang van jouw favoriete sportkleding en ruik je daarnaast ook nog eens naar bloemetjes. 

About the Author Team Fitcode


Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

>