Dr. Leon Kortewaard
  • Home
  • /
  • Supplementen
  • /
  • Collageen: Wat is het, Voordelen en Bijwerkingen [Complete Gids]

Het lichaam veroudert en hoe je het ook draait of keert, iedereen heeft moeite met de gevolgen ervan. Een slappe huid, krakende botten en pijnlijke pezen kunnen dan ook confronterend zijn. Collageen die één van de natuurlijke en lichaamseigen stoffen is, kan helpen om veroudering een tijdje uit te stellen. Tijd om eens dieper in te gaan op een boeiende wetenschap die iedereen aanbelangt.

Wat is collageen?

Collageen, het lichaamseigen eiwit, dat lijmvormend werkt en samenbindend is voor het bindweefsel in ons lichaam, komt voor in minstens 28 verscheidene types. 90% van deze Collagenen zijn verantwoordelijk voor de huid, de botten en pezen, het kraakbeen en de tanden. Zij bestaan voor het merendeel uit Collageen.

Het is o.a. voornamelijk terug te vinden in de dermis of middelste laag van de huid en zorgt voor de stevigheid en de structuur ervan. De fibroblasten, die de belangrijkste cellen zijn van het bindweefsel, zorgen voor de aanmaak van Collageen en de Matrix Metalloproteïnasen, een bepaald enzyme, breekt ze weer af. Als dit proces in balans is, heb je een mooie strakke huid. De vermindering van de stevigheid zorgt ervoor dat de huid slapper wordt en er rimpels ontstaan.

Rond de leeftijd van 25 jaar, begint het natuurlijke proces van huidveroudering en wordt het meest waarneembaar rond de tijd dat je de 40 nadert. Of je huid sneller of trager veroudert kan erfelijk bepaald zijn maar ook factoren uit de omgeving spelen hierbij een rol. Indien je vaak blootgesteld wordt aan uv-stralen, een stressvol leven leeft en ongezond eet, zal dit proces sneller verlopen dan wanneer je een rustig bestaan leidt en gezonde maaltijden tot je neemt.

Let op: Tijdelijk bestel je via Bol.com voordelig Collageen supplementen >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

Wat zijn de voordelen van Collageen

Naast het feit dat Collageen de darmwand herstelt, zoals bijvoorbeeld bij het lekkende darm syndroom, herstelt het ook de maagwand. Mensen die vaak last hebben van zure oprispingen hebben geen teveel aan maagzuur maar eerder een tekort. Doordat het de slijmvliezen herstelt, gaat het ook het probleem van brandend maagzuur verhelpen.

Met de leeftijd neemt het collageen af in je botten en je kraakbeen. Dit kan hevige klachten geven die verholpen kunnen worden door dagelijks dit eiwit te gebruiken.

Vooral bij vrouwen, en in mindere mate bij mannen, vermindert de productie van collageen vanaf de leeftijd van 25 jaar met één procent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je, rond je vijftigste, bijna geen aanmaak meer hebt van Collageen. Hierdoor gaat de huid zakken, krijg je rimpels en is je huid minder elastisch. Omdat de huid geen collageen kan opnemen is het noodzakelijk dat je het inneemt als voedingssupplement en het niet gaat aanvullen met crèmes want dat werkt dus niet.

Om haren en nagels op te bouwen hebben we aminozuren nodig omdat zij vooral bestaan uit Keratine. Vermits Collageen rijk is aan aminozuren, zal dit helpen om sterkere en gezond uitziende nagels en haren te krijgen. Bij een tekort aan deze aminozuren gaan de haren er dof en droog uitzien en krijg je nagels die heel makkelijk breken.

Collageen tekort

Bij een tekort aan Collageen zullen bepaalde processen in je lichaam uit balans raken waardoor je een verscheidenheid aan klachten krijgt. Naast het verminderen van de aanmaak door ouder worden, kan het eiwit ook geremd worden door bepaalde auto-immuunziekten zoals Lupus, reumatoïde artritis, sclerodermie en temporale arteritis. Deze stimuleren het eigen immuunsysteem om je lichaamscellen aan te tasten. Daardoor krijg je weefselontsteking en leidt het tot een tekort aan collageen. Vrouwen boven de dertig zijn hiervoor extra gevoelig. Ook erfelijkheid kan hierbij een rol spelen zoals bij de syndromen van Marfan, Ehlers Danlos en osteogenesis imperfecta, beter gekend als de brozebottenziekte.

De symptomen van een tekort aan Collageen zijn voornamelijk huiduitslag, pijn in de gewrichten, koorts, pijn over heel het lichaam zoals bij fibromyalgie, spierverzwakking en vermoeidheid. Over het slikken van Collageen voedingssupplementen bestaan nog geen afdoende wetenschappelijke bewijzen, wat uiteraard niet wil zeggen dat ze niet werken. Wat wél duidelijk is, is dat genoeg Vitamine C een goede ondersteuning biedt om je cellen aan te zetten Collageen aan te maken.

Let op: Tijdelijk bestel je via Bol.com voordelig Collageen supplementen >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

Teveel aan Collageen

Indien je teveel Collageen aanmaakt of neemt als voedingssupplement, is de kans dat je overdoseert onbestaande. Wat je teveel neemt aan deze eiwitten, verlaat het lichaam op de natuurlijke manier door plassen en ontlasting. Op die manier is het dus onmogelijk dat je een teveel aan Collageen in het lichaam zou opbouwen.

Waar zit Collageen in

Avocado's, rode groenten zoals tomaat en rode bietjes, alle soorten fruit, vis ( door de omega-3 vetzuren), worteltjes, knoflook en citrusfruit zijn uitstekende voedingsmiddelen die het collageengehalte in je lichaam een flinke boost kunnen geven. Ook eieren, kip, bonen, verschillende soorten bessen en noten geven hetzelfde effect. Bouillon, getrokken van beenderen, zorgen voor een goede aanmaak van Collageen in het lichaam. De meeste kans voor een goede Collageen balans, is een dieet met voldoende eiwitten, vitamines A, antioxidanten en Omega 3 vetzuren. Therapie met rood licht zal ook de productie stimuleren, net als voldoende lichaamsbeweging. Ginseng, afkomstig van de gemberwortel, helpt ook bij het opvullen van een tekort aan Collageen.

Geeft Collageen bijwerkingen?

Sommige mensen beweren dat ze nare bijwerkingen kregen door het innemen van voedingssupplementen met Collageen. Maar vermits verschillende klinische studies hebben aangetoond dat dit onmogelijk is, vermoedt men dat de symptomen te maken hebben met onderliggende allergieën. Zo komen bepaalde collageenproducten van runderbeenderen en het is een logisch gevolg dat, wanneer je allergisch bent voor rundvlees, je ook allergisch bent voor producten die hiermee vervaardigd zijn. Collageen op zich geeft geen enkele bijwerking en, om het probleem van allergieën op te lossen, kan Collageen op basis van zeewier bijvoorbeeld een oplossing brengen.

Let op: Tijdelijk bestel je via Bol.com voordelig Collageen supplementen >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

Hoe Collageen in te nemen

Op de markt zijn heel wat toepassingen te vinden die een antwoord proberen geven op een tekort aan Collageen. Vaak worden ook crèmes aangeraden maar deze kunnen het tekort niet aanvullen omdat het eiwitproteïne te groot is om opgenomen te worden via de huid. Klinische studies over heel de wereld, hebben aangetoond dat het oraal innemen van Collageen positieve resultaten oplevert. Drankjes en supplementen in pil- of capsulevorm kunnen worden toegediend zijn niet enkel makkelijk in te nemen maar ook beter te doseren. Capsules geven hierbij een goede bescherming bij inname omdat de zure maagsappen het eiwit niet zullen afbreken zodat de nodige stoffen in de darm kunnen vrijgegeven worden. Nog steeds zijn onderzoeken aan de gang die de efficiëntie moeten aantonen bij het verschil tussen voedingssupplementen en drinkbare collageen producten.

Collageen tekort voorkomen

Natuurlijke cosmetica gebruiken
Omdat mensen vaak op 'de kleintjes' moeten letten is het logisch dat je ook bij het aanschaffen van cosmetica producten de prijs belangrijk vindt. Goedkope merken en producten beloven vaak dingen die ze niet kunnen waar maken en op die manier is goedkoop ook duurkoop. Meestal bevatten ze, naast de beloofde hoeveelheid Collageen, ook stoffen die de huid blijvend kunnen beschadigen. Wanneer je een duurder product aankoopt dat liefst ook nog van biologische oorsprong is en enkel natuurlijke stoffen bevat, geef je iets meer geld uit maar zal het resultaat ook vele malen beter zijn. Alles wat je op je huid uitsmeert komt terecht in je bloedbaan, hier zou je elke keer moeten bij stilstaan wanneer je een nieuw product aanschaft. Daarom is het ook heel belangrijk om je producten te kopen bij een betrouwbare handelaar die je kan helpen om het juiste product te kopen.

Voldoende drinken
Een lichaam bestaat het grootste deel uit water en het is dan ook belangrijk om het vochtpeil in balans te houden. Minstens één liter water per dag is een absolute noodzaak voor een goede stofwisseling. Drink je te weinig dan ga je na een tijdje merken dat je huid er onder lijdt en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Neem genoeg beweging
Niet iedereen is sportief en is enthousiast om zich in te schrijven bij een sportschool. Genoeg bewegen kun je ook zonder begeleiding, denk maar aan een flinke boswandeling, een ommetje met de hond of een fietstochtje naar de supermarkt. Vooral voor mensen met een beroep, zoals callcenter medewerkers of secretaressen, waarbij stil zitten onvermijdelijk is, is dit noodzakelijk. Elk uur minstens één keer de benen strekken en even rondlopen is echt geen luxe.

Vermijd stress
Mensen zijn net als pelsdieren; wanneer ze stress hebben of een tekort aan bepaalde stoffen, zie je meteen dat de haren doffer worden en futloos. Wanneer je orde schept in je leven, komt dat ook je gezondheid ten goede. Een regelmatig slaap- en eet- en ontspanningspatroon zal de collageen balans in je lichaam ondersteunen op een natuurlijke en zachte manier.

Vermijd overdadig contact met zonlicht
De zon is de bron van alle leven op aarde maar kan ook schadelijk zijn als je er te vaak aan blootgesteld wordt. Er is niets dat zo nefast is voor de Collageen balans in je lichaam dan het licht van de zon en op termijn kan dat voor nare bijwerkingen zorgen. Daarom is een beschermende crème, gel of melk essentieel wil je dit voorkomen. En ook hierbij geldt dat goedkoop altijd duurkoop is. Ga voor een goed product met natuurlijke en onschadelijke stoffen die je tegen uv-stralen beschermt en tevens ook je huid de nodige voedingsstoffen geeft. Er zijn zeer betrouwbare merken op de markt die biologische producten aanbieden die niet op dieren getest werden en bij langdurig gebruik geen schade berokkenen aan je kostbare huid.

Beste Glutamine  Kopen

1. Collageen Booster

2. Vegan Collagen Advanced

3. Collageen peptides

About the Author Dr. Leon Kortewaard


Ik heb verschillende medische studies afgerond en ben mij hierna gaan focussen op de supplementen industrie. Denk hierbij aan vitaminen, medicijnen maar ook aan fitness supplementen zoals creatines.

>