Frisse start met een voorjaarsdetox

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Frisse start met een voorjaarsdetox

De lente is hét moment voor een detox van je lichaam. Hiermee ontdoe je je van opgeslagen afvalstoffen en andere ballast die je in de winter hebt verzameld. Zo voel je je weer fit en fris. Dit zijn zeven tips om alles uit je detox te halen:

1. Eet veel verse groenten en fruit

Met hun hoge vochtgehalte en vele voedingsstoffen ondersteunen groenten en fruit een natuurlijke detox van je lichaam. Neem een groene smoothie als ontbijt en voeg daar nog een schep green juice poeder aan toe voor extra vezels en andere gezonde voedingsstoffen uit groenten- en fruitextracten.

Als lunch kun je een vers lentesoepje maken met peultjes en asperges of een frisse salade met wilde lentegroenten. Bij het diner kun je extra groenten opscheppen of een maaltijd maken die uit allemaal verschillende groenten bestaat. Bijvoorbeeld een wokschotel of gegrilde groenten.

Kies voor zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten. Dan krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen. Ook fruit- en groentesappen zijn ideaal om te ontgiften, dus probeer zoveel mogelijk zelf sap te maken. Vooral bieten, broccoli en selderij helpen je lijf bij het verwijderen van afvalstoffen.

2. Noten en pitten als snack

Wist je dat paranoten en zonnebloempitten detox-aminozuren bevatten? Bovendien zijn dit geweldige snacks, dus neem iedere dag een handje. Je kunt natuurlijk ook andere noten en zaden kiezen. Allemaal bevatten ze gezonde vitamines, mineralen en aminozuren. 

Alleen pinda’s kun je beter laten staan, tenzij je zeker weet dat je er niet gevoelig voor bent.

3. Drink kruidenthee 

Je hebt vast wel eens gehoord dat brandnetelthee helpt om te ontgiften. Met deze drank krijg je ook nog eens een behoorlijke portie ijzer binnen. Dat helpt bij voorjaarsmoeheid. Een ideaal drankje dus om het voorjaar fris en vol energie te beginnen.

Ook venkelthee is een goede keuze als je aan het detoxen bent. Groene thee zou ook helpen bij de ontgifting, maar deze theesoort bevat wel wat cafeïne. Kijk dus vooral zelf wat je het beste bevalt.

4. Koffie van paardenbloemen

Heb je al van paardenbloemenkoffie gehoord? Dit wordt gemaakt van de gedroogde wortels van de paardenbloem. Door deze te koken in water, krijg je een leverondersteunend drankje. Probeer het eens!

5. Drink acht glazen water per dag

Water is één van de beste dranken om te ontgiften. Drink tijdens je detox acht glazen water per dag en meer als je sport. Water helpt om je nieren en spijsverteringsstelsel schoon te spoelen. 

In de Ayurvedische geneeskunde wordt heet water gebruikt om te ontgiften. Het klinkt misschien onaantrekkelijk, maar het is een prima drankje als je een beetje citroen toevoegt.

6. Probiotica

Neem tijdens je detox een probioticasupplement van goede kwaliteit om je spijsverteringskanaal te ondersteunen. Een goed probioticum is dat van Nutribites. Dit bevat voldoende gunstige bacteriën, zoals Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium.

7. Laat een aantal producten staan

Bij een detox laat je ook een aantal producten staan. Denk aan:

 • Suiker 
 • Alcohol
 • Tarwe
 • Bewerkt vlees, zoals worst
 • Kant-en-klare producten 
 • Kruidenmixen
 • Keukenzout

Deze producten belasten je lichaam en zijn dus geen goede keuze voor een detox. Als je een opgeblazen gevoel krijgt van lactose, kun je ook het beste zuivelproducten laten staan.

Als je toetjes of gebak wil zoeten, kun je pure stevia gebruiken. Wil je gerechten een hartige smaak geven, kies dan voor zeezout en verse of gedroogde kruiden zonder toevoegingen.

Hoe lang detoxen?

Het beste is om langere tijd op deze manier te eten, maar één week is ook al heel fijn om je lichaam te ondersteunen bij zijn ontgiftende werk.

Waarschuwing:

Als je medicijnen slikt of gezondheidsproblemen hebt, overleg dan eerst met je arts voordat je aan een detox begint.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>