Dr. Leon Kortewaard
  • Home
  • /
  • Supplementen
  • /
  • Glutamine: Wat is het, Voordelen en Bijwerkingen [Complete Gids]

Glutamine is in ons lichaam het meest voorkomende vrije aminozuur. Het wordt door ons lichaam aangemaakt en het is betrokken bij veel verschillende processen in ons lijf. Maar waar is L-glutamine nou precies goed voor? Welke voordelen heeft het slikken van een glutamine-supplement en op welke bijwerkingen moet je letten? We vertellen je er alles over.

Wat is glutamine?

Glutamine is een aminozuur dat vrij voorkomt in ons lichaam. Aminozuren kun je zien als de bouwstenen van eiwitten. Ons lichaam breekt de eiwitten die wij binnenkrijgen af tot aminozuren. Een gedeelte hiervan wordt verbrand als energie of plas je weer uit, maar de rest wordt gebruikt voor de aanmaak van belangrijke eiwitten in ons lichaam. Deze eiwitten heeft je lijf nodig om goed te functioneren. Ze spelen onder andere een rol bij de energieproductie, de aanmaak van nieuwe cellen en het opbouwen en onderhouden van spieren.

Je lichaam heeft maar liefst 22 soorten aminozuren nodig. Sommige hiervan zijn niet-essentieel, wat betekent dat je lichaam hier zelf voldoende van aanmaakt. Anderen zijn semi-essentieel. Van deze soorten maakt je lijf zelf wel een gedeelte aan, maar deze hoeveelheid is soms onder bijzondere omstandigheden, zoals bij intensief sporten of een medische aandoening, niet voldoende.

Ten slotte heb je ook nog essentiële aminozuren. Deze soort maakt je lichaam helemaal niet aan en moet je volledig uit je voedsel halen. Glutamine behoort tot de semi-essentiële aminozuren. Het wordt dus wel in grote hoeveelheden geproduceerd door ons lichaam, maar de productie kan in specifieke omstandigheden toch tekort schieten.

Wat glutamine een extra bijzondere plaats in onze stofwisseling geeft is het feit dat glutamine twee aminogroepen bevat. Vrijwel alle andere aminozuren bezitten maar één aminogroep. Via glutamaat kunnen de andere aminozuren worden aangemaakt. Glutamaat, ook wel glutaminezuur genoemd, en glutamine kunnen ook eenvoudig in elkaar worden omgezet. Genoeg glutamine is essentieel voor het functioneren van ons lichaam. Een tekort aan glutamine kan vooral op de lange termijn erg vervelende effecten hebben.

Wat zijn de voordelen van glutamine?

Aangezien L-glutamine een rol speelt in veel verschillende processen in ons lichaam, heeft het ook veel positieve effecten op ons. Zo draagt glutamine bij aan een goede spieropbouw en spiergroei. Onderzoek heeft aangetoond dat sporters flink kunnen profiteren van de positieve effecten van het gebruik van L-glutamine supplementen.

Zo zal de hersteltijd na een sportsessie sneller zijn en kan het spierpijn na afloop verminderen. Ook kun je beter presteren en langer doortrainen, zonder moe te worden. Het verminderd het krachtverlies en bij uithoudingsoefeningen zul je langer kunnen volhouden. Ook heeft glutamine een positief effect op je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor onder andere infecties. Als je al ziek bent, kan glutamine je ondersteunen in het herstel. Deze positieve eigenschap van glutamine wordt onder andere ingezet bij kankerpatiënten of mensen met HIV.

Let op: Tijdelijk bestel je via Body&Fit voordelig Glutamine >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

Glutamine tekort

Hoewel ons lichaam dus zelf veel glutamine aanmaakt, kan er toch een tekort aan het aminozuur ontstaan. L-glutamine is semi-essentieel en de eigen productie kan dus onder bepaalde omstandigheden tekort schieten. Onder andere tijdens stress, intensief sporten, vasten, levercirrose en ernstige ziekten zoals zware infecties, kan de aanmaak van glutamine in ons lichaam te weinig zijn. In dit soort gevallen kan het dus erg belangrijk zijn om een glutamine-supplement te gebruiken.

Bij ernstige ziektes kan het toedienen van L-glutamine op de intensive care zelfs levensreddend werken. Glutamine speelt dus een grote rol in veel processen in ons lichaam. Voor de dunne darm en de immuuncellen is L-glutamine een belangrijke energiebron. Immuuncellen gebruiken altijd grote hoeveelheden glutamine, zelfs als er geen speciaal beroep op ze wordt gedaan. Als je ziekt wordt of gewond raakt en de immuuncellen wel hard aan de slag moeten, zal de hoeveelheid glutamine die ze gebruiken nog eens drastisch verhogen. Als deze verhoogde vraag naar L-glutamine in ons lichaam langere tijd aanhoudt, kan ons lichaam de productie niet meer bijhouden.

Een ander voedingspatroon, eventueel in combinatie met een supplement kan dan uitkomst bieden. Ook als je intensief sport kan je lichaam de productie van glutamine soms niet meer bijbenen. Vooral duursporters, zoals marathonlopers, hebben kans op een ernstig glutamine tekort. Na een zware inspanning heeft je lichaam altijd enkele uren nodig om weer de juiste hoeveelheid glutamine aan te maken. Als je lichaam niet de kans krijgt om de niveaus weer aan te vullen, kun je overtraind raken en heb je mogelijk nog maanden, soms zelfs jaren, last van lage glutamineniveaus. Het risico op infecties en allergieën neemt hierdoor toe en ook op de wondgenezing heeft het een negatief effect.

Ook als er door langdurige ziekte een voortdurend tekort aan glutamine is, kunnen er ernstige gevolgen zijn. Immuunverzwakking of spierbeschadiging kunnen in deze gevallen optreden. Ook kan een tekort aan glutamine de darmflora beschadigen, waardoor het glutamine tekort nog ergere vormen aan zal nemen. Zelf kun je een glutamine tekort opmerken als je een hogere frequentie aan infecties hebt, je erg vermoeid bent of als wondjes slecht genezen. Ook problemen aan het maag-darmkanaal, verlies van spierdichtheid en gewichtsverlies kunnen op een glutamine tekort wijzen. Als je een of meerdere van deze signalen herkent, is het verstandig om je glutamineniveau na te laten kijken. Een glutamine tekort kun je beter zo snel mogelijk opmerken, om eventueel langdurige schade te voorkomen of te beperken.

Let op: Tijdelijk bestel je via Body&Fit voordelig Glutamine >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

Teveel aan glutamine

Zolang je maar een lage dosering glutamine gebruikt, zal het geen nadelige effecten hebben. Als je echter een veel te hoge dosering gebruikt kan het wel tot problemen leiden. Je kunt dan een te hoog gehalte aan glutamaat, oftewel glutaminezuur, in je lichaam krijgen. Dit kan angstgevoelens, concentratiegebrek en slapeloosheid tot gevolg hebben. Bij grotere hoeveelheden glutamaat kan dit de hersenen en de zenuwcellen overmatig prikkelen. Als dit langdurig aanhoudt, kunnen zenuwcellen zelfs beschadigd raken en afsterven. Bij een normale inname van glutamine, door middel van voedsel en supplementen, loop je hier geen risico op.

Waar zit glutamine in?

Glutamine zit in veel producten die wij dagelijks gebruiken. Het zit in eiwitrijke producten. Een van de meest bekende eiwitrijke producten is vlees. Rundvlees, varkensvlees, pluimvee en vis bevatten allemaal glutamine. Maar ook in melkproducten, rijst, mais, verschillende peulvruchten en koolsoorten vind je het aminozuur.

Wortels, tofu, spinazie en papaya kunnen ook een bron van glutamine zijn. Om je glutamineniveau op peil te houden is dus erg belangrijk dat je een gevarieerd en eiwitrijk voedingspatroon hebt. Vooral vegetariërs en veganisten zullen hier altijd erg alert op moeten zijn. Door het wegvallen van eiwitrijk voedsel zoals vlees en zuivelproducten, kan sneller een glutamine tekort optreden.

Het is echter door de grote diversiteit aan producten met glutamine ook prima mogelijk om als vegetariër of veganist voldoende eiwitrijk te eten. Dit vereist wel vaak net iets meer aandacht. Als je bang bent dat je te weinig glutamine binnenkrijgt door middel van je voedsel kan het een goed idee zijn om je voedingspatroon aan te passen. Maar ook een supplement kan ondersteuning bieden. Vooral als je veel sport of een slecht immuunsysteem hebt, is dit erg belangrijk.

Zijn er bijwerkingen van glutamine?

Bij een normale dosering van L-glutamine zijn er geen bijwerkingen bekend. Wel is het verstandig om als je een onderliggende medische aandoening hebt, altijd eerst een arts te raadplegen voordat je een glutamine-supplement gaat gebruiken. Over bijwerkingen bij zwangere of zogende vrouwen is weinig bekend. Bij kinderen kan een erg lage dosering glutamine veilig toegediend worden, maar ook hierbij kun je het best eerst met een arts overleggen.

Let op: Tijdelijk bestel je via Body&Fit voordelig Glutamine >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

Vormen van glutamine

Als je extra glutamine in wilt gaan nemen, heb je de keuze uit een aantal verschillende mogelijkheden. Er zijn capsules met glutamine in diverse doseringen. Capsules van 500 mg zijn het meest gangbaar, maar je kunt ook capsules met een dubbele dosering nemen. Je kunt er ook voor kiezen om L-glutamine poeder te kopen. Poeder kun je eenvoudiger aanpassen op je eigen gewenste dosering. 

Beste Glutamine  Kopen

1. Glutamine - Body&Fit

2. Platinum Glutamine

3. Ultrapure L-Glutamine

Conclusie

L-glutamine is een semi-essentieel aminozuur dat vrij voorkomt in ons lichaam. Glutamine wordt in grote hoeveelheden in ons lichaam aangemaakt, maar onder bijzondere omstandigheden kan er toch een tekort aan het belangrijke aminozuur ontstaan. Een glutamine tekort kan ernstige gevolgen hebben.

Vermoeidheid, verlies van spierdichtheid en vaker infecties die slechter genezen kunnen belangrijke indicaties voor een glutamine tekort zijn. Vooral als je een eiwitarm dieet hebt, of als je intensief sport kan zo'n tekort optreden. Aangezien glutamine een rol speelt bij veel belangrijke processen in ons leven is het van groot belang om een glutamine tekort snel weer aan te vullen. Een verandering in je voedingspatroon kan dan helpen, maar ook supplementen kunnen je zeker ondersteunen. Voor sporters kan een supplement een goede keuze zijn.

Glutamine helpt bij het herstel van de spieren, het vermindert spierpijn en zorgt voor betere prestaties. Zo kun je beter en langer sporten zonder moe te worden. Ook zal het herstel na een sportsessie minder lang duren. Maar ook voor mensen met een verminderd immuunsysteem of langdurige ziekte kan glutamine ondersteunend werken. Bij onderliggende medische aandoeningen is het wel verstandig om altijd eerst een arts te raadplegen. L-glutamine is een semi-essentieel aminozuur met een onmisbare werking voor ons lichaam. Zorg dat je geen tekort krijgt!

About the Author Dr. Leon Kortewaard


Ik heb verschillende medische studies afgerond en ben mij hierna gaan focussen op de supplementen industrie. Denk hierbij aan vitaminen, medicijnen maar ook aan fitness supplementen zoals creatines.

>