november 28

0 comments

Wat is glutamine en hoe effectief is het precies?

By Team Fitcode

november 28, 2019


Als je al wat langer mee gaat in de wereld van krachttraining en supplementen heb je vast wel eens iemand horen zeggen dat je glutamine moet gaan gebruiken.

Dit is een supplement dat ervoor zou moeten zorgen dat je sneller spiermassa opbouwt, een beter immuunsysteem krijgt en nog tal van andere gezondheidsvoordelen.

Om deze reden is glutamine voor veel krachtsporters een standaard aanvulling aan hun supplementen stack.

Maar hoe effectief is glutamine nou eigenlijk echt en is het wel nodig? Is het een supplement dat echt toegevoegde waarde levert of het is het simpelweg je geld niet waard?

In dit artikel gaan we diepen inzoomen op glutamine en bekijken we wat het precies is en waarom het zou kunnen helpen om prestaties te verbeteren.

Wat is Glutamine?

Laten we beginnen bij het begin: wat is glutamine precies? Glutamine is een aminozuur dat niet-essentieel is.

Dit betekent – zoals de naam al doet vermoeden – dat je het niet nodig hebt echter speelt het wel een belangrijke rol in je lichaam.

Het klinkt wellicht een beetje verwarrend omdat het een niet-essentieel zuur genoemd wordt, dit betekent echter alleen dat je de stof niet per se via voeding hoeft binnen te krijgen.

Daarentegen wordt de stof wel in je lichaam aangemaakt, hierbij worden andere aminozuren die wel essentieel zijn als bouwstof gebruikt. De functies van Glutamine zijn zeer divers, zo speelt het een rol bij spieropbouw en voorziet het je lichaam van energie.

Daarnaast draagt het bij aan de werking van je immuunsysteem en versterkt het de effectiviteit van antioxidanten. Genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze stof binnen krijgt.

Glutamine voor krachtsporters

Goed, je weet nu dus waar glutamine voor zorgt en waarom het belangrijk is. Doe jij echter regelmatig aan krachttraining?

Dan is het zo dat het nog belangrijker is om voldoende van deze stof binnen te krijgen. Dit komt doordat ons lichaam en je spieren en extra behoefte heeft aan aminozuren tijdens en na een training.

Dit is dan ook de reden waarom glutamine supplementen zo populair zijn op de markt. Dit supplement zou namelijk de eiwitsynthese kunnen verbeteren, hierdoor zou spierafbraak na een training voorkomen kunnen worden. Klopt dit echter wel?

Hoe effectief is glutamine?

Het klinkt eigenlijk best logisch: je spieren hebben extra aminozuren nodig na en tijdens een training dus neem je extra aminozuren in de vorm van een glutamine supplement.

Hoe logisch het ook klinkt, de wetenschap denkt iets anders over de effectiviteit van Glutamine. De positieve resultaten die beloofd worden bij het glutamine supplement zouden volgens dit onderzoek tegen kunnen vallen.

Zo werd er tijdens dit onderzoek een proef gedaan waarbij de ene groep personen 6 weken glutamine supplementen kreeg en de andere groep 6 weken lang een placebo middel kregen. Na 6 weken waren er geen verschillen te zien tussen beide groepen.

Glutamine kopen: ja of nee?

Als je van plan was glutamine te kopen zouden we je aanraden hier even mee te wachten. De effecten die dit supplement beloven blijken lang niet zo mooi als beschreven wordt.

In onze ogen kan je veel beter de focus leggen op een gezond voedingspatroon waarbij je voldoende eiwitten binnen krijgt. Dit gaat voor veel betere resultaten zorgen dan het glutamine supplementen.

Als jij ervoor zorgt dat je voldoende eiwitten binnen krijgt zal jouw lichaam alle bouwstoffen binnen krijgen die het nodig heeft om spiergroei te optimaliseren.

Heb je er moeite mee om voldoende eiwitten binnen te krijgen? Probeer dan eens een eiwitshake te nemen.

Als je echt graag een supplement wil kopen zouden we eerder aanraden om voor een goede pre-workout of creatine te gaan. Deze zijn in onze ogen veel effectiever en je geld waard.

In dit artikel lees je overigens onze 5 favoriete supplementen die je geld waard zijn!

5 redenen om geen fat burner te gebruiken!
Wanneer kun je het beste een eiwitshake drinken?

Team Fitcode

Over Fitcode.nl

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Never miss a good story!

 Subscribe to our newsletter to keep up with the latest trends!

>