Anne Schenkel

Kaneel is een veel gebruikte specerij soort dat in vele recepten gebruikt wordt. Veel mensen kiezen voor het product vanwege de overheerlijke smaak en geur, andere zijn overtuigd van de krachtige gezondheidsvoordelen dat kaneel te bieden heeft. Wil jij ook meer te weten komen over de voordelen van dit heerlijke specerij? Lees dan het onderstaande artikel en kom meer te weten over hoe gezond kaneel is en waar het zoal voor kan zorgen.

Wat is kaneel?

Kaneel wordt al eeuwenlang gebruikt in de grootste landen. Al meer dan 4500 jaar geleden werd kaneel gebruikt in de traditionele Chinese geneeswijze als medicijn en verkochten handelaren het product over de hele wereld. Zo brachten de Arabische handelaren het product naar Afrika en Europa en gingen de Europeanen later zelf het product importeren uit de verre koloniën. De Portugezen, Nederlanders en Engelse ontdekte de kaneelbomen in Azië en beheersten jarenland de handel in kaneel. Tegenwoordig wordt het product nog steeds gecultiveerd in tropische landen, met name in Azië, en groeit de boom ook nog op enkele plekken in het wild.

Er bestaan diverse kaneelsoorten, zo is er de ceylonkaneel en de cassia kaneel. De ceylonkaneel is de wat klassiekere kaneel en staat bekend vanwege zijn zoete en warme smaak. De cassia kaneel heeft een wat branderige en pittige smaak en wordt vaak alleen gebruikt in vermalen vorm.

Hoe kun je kaneel gebruiken?

Kaneel is veelzijdig en kan op tal van manieren gebruikt worden. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker en wordt meestal gebruikt in poedervorm. Kaneel wordt echter gemaakt van de scheuten van een boom, de kaneelboom, en wordt ook verkocht in stokjes. Kaneel wordt veel gebruikt in zoete gerechten, zoals bijvoorbeeld in de appeltaart of stoofperen, of in de Nederlandse traditionele gebaksoorten zoals speculaas en kruidnoten. In bepaalde keukens wordt het ook in hartige gerechten verwerkt, zo gebruiken ze kaneel in de Marokkaanse keukens in diverse gerechten

Ook wordt kaneel gebruikt voor vele dranksoorten. Zo wordt het al jarenlang toegepast in likeuren en warme wijn en vormt het een belangrijk onderdeel van vele kruidendranken. Kaneel zorgt voor een warme en krachtige smaak en geeft een eigenaardig karakter aan drank. Ook biedt kaneel een heerlijk zoete smaak aan thee, shakes en smoothies en wordt het gebruikt in ijs en desserts.

Houdt er rekening mee dat je kaneel niet in overvloeden gebruikt. Kaneel kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn. Dit komt door het bestanddeel coumarine. Het is daarom aan te raden om niet meer dan een theelepel per dag te consumeren. 

Hoe gezond is kaneel?

Naast dat kaneel natuurlijk erg lekker is, is het ook erg gezond en biedt het vele voordelen. Kaneel is een specerij dat in combinatie met andere voedingsmiddelen genuttigd moet worden. Het is niet mogelijk of aan te raden om kaneel in pure vorm te eten of drinken. Wanneer je kaneel in kleine hoeveelheden consumeert is het product erg gezond en kan het vele gezondheidsvoordelen bieden.

Kaneel is een uitstekend alternatief voor suiker en zoetstoffen. Zo biedt kaneel een heerlijk zoete smaak aan je eten zonder dat het slecht voor je tanden is en zonder dat je er veel calorieën mee binnenkrijgt. Kaneel verzadigt waardoor je er een vol gevoel van krijgt en je minder snel andere voedingsmiddelen gaat nuttigen.


Kaneel bevat vele polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die een belangrijke bescherming bieden tegen schadelijke radicalen in je lichaam. Ook spelen antioxidanten een belangrijke rol in het herstellen van beschadigde cellen. Hierdoor wordt veroudering van het lichaam tegengegaan.

Naast dat kaneel veel antioxidanten bevat, werkt het ook ontstekingsremmend. In de oude Chinese cultuur werd het product dan ook gebruikt vanwege zijn krachtige werking. Kaneel bevat werkzame stoffen die ontstekingen te lijf gaan. Ook bevat het stoffen die gunstig werking bieden om hart- en vaatziekten te voorkomen. Een ontsteking kan funest zijn voor je lichaam. Regelmatige consumptie van kaneel is daarom ideaal om een ontsteking te lijf te gaan.

Kaneel als hulpmiddel tegen slechte adem

Naast de gezondheidsvoordelen biedt kaneel ook hulp tegen een slechte adem. Heb je wel eens last van een slechte adem? Probeer dan om een theelepel kaneel op te lossen in een half glas water. Voeg hieraan een theelepel honing toe en gorgel de mix voordat je de deur uit gaat. Wanneer je dit regelmatig herhaald, zal je al snel verbetering merken. De rede waarom kaneel helpt tegen een slechte adem heeft onder andere te maken met de bacterieremmende functie van de specerij. Daarnaast heeft kaneel natuurlijk een heerlijke geur.

Kaneel biedt ten slotte een remmende werking op bacteriën en schimmels. Het hoofdbestanddeel cinnemaldehyde werkt sterk tegen verschillende soorten schimmels en remt de groei van bacteriën zoals E.coli.

Hoeveel calorieën bevat kaneel?

Kaneel bevat slechts weinig calorieën. Zo bevat een theelepel van ongeveer 2 gram ongeveer 6 kilocalorieën. Kaneel wordt vaak in kleine hoeveelheden gebruikt, waardoor je nooit veel calorieën binnenkrijgt. Ook wordt kaneel vaak gebruikt ter vervanging van voedingsstoffen waar wel veel calorieën in zit, zoals suikers en honing. Door kaneel door deze soorten zoetstoffen te vervangen kun je heel wat besparen op je calorie inname. 

Voedingswaarden

per 100 gram

Energie

247 kcal

Vet

1.2 gram

Koolhydraten

81 gram

Eiwitten

4 gram

Vezels

53 gram

Afvallen door kaneel

Zoals in de vorige paragraaf al duidelijk werd is kaneel is een gezond specerij. Naast dat het vele gezondheidsvoordelen biedt, ondersteund kaneel ook een gezond gewichtsverlies in combinatie met de juiste voedingsmiddelen en een gezonde levensstijl. Zo activeert kaneel de spijsvertering en de vetverbranding waardoor je sneller gewicht verliest.

Daarnaast is kaneel een uitstekend alternatief voor zoetstoffen en suikers en biedt kaneel een verzadigd gevoel waardoor je eerder geneigd bent te gaan snoepen en snacken. Kaneel biedt een zoete smaak aan eten waardoor het geschikt is ter vervanging van suikers. Zo kun je bijvoorbeeld in plaats van een zoete snack of een calorierijk tussendoortje, een kaneel thee drinken of een stuk fruit nemen met kaneel.

Daarnaast kan kaneel een ondersteunende rol bieden in het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Wanneer de bloedsuikerspiegel zorgvuldig gereguleerd wordt worden koolhydraten langzamer opgenomen en verlaag je daarmee ook de drang tot snacken en overeten. Wanneer je echt aan de slag wilt met diëten en zichtbaar resultaat, is het dagelijks consumeren van kaneel uiteraard niet voldoende. Kaneel biedt een ondersteunende functie. Wanneer je echt wilt afvallen is voldoende beweging en een gezonde en gebalanceerde voeding van essentieel belang.

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Wat zit er zoal in kaneel?

Kaneel bestaat voornamelijk uit het bestanddeel cinnamaldehyde, dit is de olie van de bast. De cinnamaldehyde heeft de karakteristieke geur en smaak wat we kennen als kaneel. Daarnaast bevat kaneel eugenol en coumarine. Coumarine is een giftige stof dat in de uiterste gevallen kan zorgen voor leverschade en het remmen van de bloedstolling. Echter is deze stof pas schadelijk in hoeveelheden van een à twee theelepel per dag en krijg je dit niet binnen

Kaneel bestaat daarnaast uit belangrijke vitamines en mineralen. Zo bevat kaneel onder andere vitamine A, C, B2, B6 en mineralen zoals kalium, magnesium en ijzer.

Bronnen: Voedingscentrum, Wikipedia

About the Author Anne Schenkel


Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

>