Welke Chips is gezondst? Dit zijn 8 chips soorten met de minste calorieën!

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Voeding
  • /
  • Welke Chips is gezondst? Dit zijn 8 chips soorten met de minste calorieën!

Gezonde chips; bestaan ze of zijn alle chips ongezond? Zelf zijn we dol op chips, helemaal 's avonds op de bank in combinatie met een goede film.

Toch is het dat lang niet alle chips gezond zijn. Wanneer je druk bezig bent met afvallen of spiermassa opbouwen kan het dus soms nog wel is een onverstandige keuze zijn om een hele zak chips weg te werken.

Buiten de hoeveelheid calorieën die chips bevatten is het natuurlijk ook een product dat barst van de e-nummers en transvetten. Niet echt gezond toch!

Toch zijn wij van mening dat een chipje op z'n tijd best moet kunnen. Om die reden gingen wij op zoek naar de gezondste chips soorten die de minsten calorieën bevatten!

Waarom zijn chips ongezond?

Als je 10 personen zou vragen of chips gezond zijn is de kans groot dat al deze personen deze vraag zouden beantwoorden met "nee".

Toch is dit best gek aangezien chips eigenlijk niks meer is dan aardappels en olie. In principe zijn dit allebei redelijk gezonde ingrediënten, toch?

En dit klopt ook. Chips is namelijk niet ongezond door de ingrediënten die het bevat; het zit hem in de bereiding van chips!

De chips worden namelijk in olie of vet op een hele hoge temperatuur gebracht. Door deze hoge temperaturen verandert een deel van de vet in deze olie in transvet.

Transvetten zijn simpelweg de meest ongezond soort vetten die je kan eten. Zo hebben deze vetten een negatief effect op ons cholesterol en verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten.

Buiten dit verhaal om is het ook zo dat chips ontzettend rijk aan calorieën zijn. Zo bevat 100 gram chips gemiddeld al zo'n 500 tot 600 calorieën.

Top 9 gezonde chips met minste calorieën

Product

Kcal per 100 gram

9. Original Pringles

516

8. Biologische chips

512

7. Biologische Boerenkool chips

505

6. Smith Hamkaas chips

505

5. Tortilla chips

480

4. Hummus-Chips met zeezout

478

3. Nibb-it chips van Smiths

478

2. Lay's ovenchips

416

407

9. Original Pringles

De nummer 8 van ons lijstje komt op naam van Pringles. Deze chips herken je aan de ronde koker waarin ze te vinden zijn.

Deze chips bevat maar liefst 516 kcal per 100 gram. Dit is redelijk veel en komt daarom dus op nummer 8.

Energie per 100 gram516kcal
Vet33g
Koolhydraten51g

8. Biologische chips

Gemiddeld bevatten biologische chips zo'n 511 calorieën. Hiermee scoren deze chips net iets beter dan de Pringles originals.

Al met al vinden we wel dat de smaak van biologische chips vaak een stuk minder is dan die van Lays Pringles.

Energie per 100 gram512kcal
Vet34g
Koolhydraten45g

7. Biologische Boerenkool chips

We blijven even in de biologische hoek. De volgende chips soort op ons lijstje zijn namelijk de biologische boerenkool chips.

Laat je echter niet misleiden door deze 'superfood' naam aangezien deze chips ook maar liefst 505 kcal per 100 gram bevatten.

Toch is het zo dat deze chips veel vitamines en mineralen bevatten, ideaal dus om je micro nutriënten binnen te krijgen.

Energie per 100 gram505kcal
Vet35g
Koolhydraten32g

6. Smith Hamkaas chips

Deze chips soort had je waarschijnlijk niet verwacht he?! De hamka's chips van Smiths zijn in onze ogen namelijk ontzettend lekker.

Het verrast ons dan ook enorm dat deze chips minder calorieën bevatten dan bijvoorbeeld boerenkool chips. Toch is het zo!

Energie per 100 gram500kcal
Vet25g
Koolhydraten61g

5. Tortilla chips

Ook deze chips staan redelijk hoog op de lijst. De tortilla chips bevatten gemiddeld namelijk zo'n 480 kcal per 100 gram. Hiermee scoort het dus beter dan bijvoorbeeld de Lay's chips en de biologische boerenkoolchips!

Energie per 100 gram480kcal
Vet21g
Koolhydraten66g

4. Hummus-Chips met zeezout

De hummus-chips zijn helemaal hot tegenwoordig! Een klein zakje weegt gemiddeld zo'n 23 gram en vult aardig!

Ideaal dus als gezonde snack of als tussendoortje. Let wel op; deze chips is net als alle andere chips rijk aan zout!

Energie per 100 gram478kcal
Vet21.7g
Koolhydraten43g

3. Nibb-it chips van Smiths

Kijkend naar de hoeveelheid calorieën die deze chips bevatten is het zo dat dit een prima keuze kan zijn voor een lekker snack. Bovendien zijn er geen kleurstoffen toegevoegd aan deze chips.

Energie per 100 gram478kcal
Vet21.7g
Koolhydraten43g

2. Lay's ovenchips

Zoals de naam al doet vermoeden komen deze chips uit de oven in plaats van de frituur. Dit zorgt ervoor dat deze chips soort beduidend minder calorieën bevat.

Zeker een optie dus als je af en toe trek hebt in een snack!

Energie per 100 gram416kcal
Vet9.9g
Koolhydraten73g

1. Smart Chips Body&Fit

Op nummer één van deze lijst vinden we de Smart Chips van Body&Fit. Net als de Lay's oven Chips worden deze chips niet gebakken of gefrituurd maar worden deze bereid d.m.v. hete lucht. Naast een verlaagd calorie-, vet- en koolhydraatgehalte is de chips ook nog eens high protein (30% van de kcal bestaat uit eiwitten). Met deze chips kan je sporten en snacken prima combineren. Bovendien koop je deze chips tegenwoordig ontzettend voordelig!

Energie per 100 gram407kcal
Vet111g
Koolhydraten43g

Over de auteur Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>