Kickboks lessen voor beginners: dit kun je verwachten

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Blog
 • /
 • Kickboks lessen voor beginners: dit kun je verwachten

Wil je beginnen met kickboksen? Goede keuze! Kickboks lessen zijn mega afwisselend en trainen je volledige lichaam én geest. Zo werk je niet alleen aan uithoudingsvermogen, spierkracht en algemene fitheid, maar ook aan zelfvertrouwen, concentratie en stressvermindering. Hoe je moet beginnen aan deze intensieve en veelzijdige sport, lees je hieronder!

Wat is kickboksen?

Kickboksen kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, waar het begin jaren zeventig populair werd. Het is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen gebruikt mogen worden. Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Het kickboksen dat wij in Nederland kennen, heeft meer weg van de Japanse variant thaiboksen. Alleen zijn elleboogstoten en kopstoten bij thaiboksen wel toegestaan en bij kickboksen niet. De Amerikaanse variant is full-contact, waardoor het er heftiger aan toe kan gaan en knock-outs vaker voorkomen.

De voordelen van kickboks lessen

De sport kickboksen wordt alsmaar populairder en toegankelijker, ook voor iedereen die niet per se naar een gevecht wil toewerken. Het gaat voor de meeste sporters niet om het vechten, maar om de diverse effectieve oefeningen en bijbehorende gezondheidsvoordelen. Met kickboksen train je namelijk je totale lichaam. Zowel voor mannen als voor vrouwen is het een ideale workout als je wil afvallen, aan je conditie wil werken en/of je algemene fitheid en spierkracht wil verbeteren. De meeste kickboks lessen bestaan uit een mix van cardio, krachtoefeningen en kickbokstechnieken. Die afwisseling is wat kickboks lessen ook zo leuk maakt. Bovendien is kickboksen voor je mentale gezondheid top: zo kun je al je frustraties lekker wegslaan als je je dag niet hebt. Ook bouw je zelfvertrouwen op, ontwikkel je concentratie en vermindert kickboksen stress en emotionele spanningen. 

Voorbereiding kickboks lessen

Starten met kickboks lessen kan best spannend zijn. Wat moet je aan? Waar moet je aan denken? En wat neem je mee? Hieronder een aantal tips ter voorbereiding op jouw eerste kickboks lessen:

 1. Neem een handdoek en een fles water mee, want kickboksen is intensief én ja: je gaat echt zweten;
 2. Ga niet kickboksen met een volle maag, dit kan jouw training in de weg staan;
 3. Probeer verschillende lessen uit om te kijken wat bij jou past;
 4. Durf vragen te stellen. De trainers en ervaren kickboksers zijn er om van te leren;
 5. Geef niet op. Misschien denk je door de heftige spierpijn: ik doe dit nooit meer. Maar hoe vaker je traint, hoe minder spierpijn je hebt.

Heb je na de eerste trainingen besloten dat kickboks lessen echt ‘jouw ding’ zijn? Schaf dan de volgende spullen aan: bokshandschoenen, scheenbeschermers. bandage, bitje, toque (kruisbeschermer) en geschikte sportkleding.

Kickboks lessen voor beginners: zo verloopt de training

Hoe zien kickboks lessen voor beginners er dan uit? De gehele les is er een trainer aanwezig die je continu begeleidt. De les start met een warming-up om je spieren op te warmen. Denk aan touwtje springen, schaduwboksen en kracht- en conditieoefeningen. Daarna ga je aan de slag met verschillende kickbokstechnieken. De focus ligt op je basishouding en diverse traptechnieken en stoottechnieken onder de knie krijgen. De rest van de training wordt besteed aan oefeningen die speciaal zijn gericht op het versterken van de spieren, balans en uithoudingsvermogen. Zo doe je bijvoorbeeld push-ups, sit-ups en squats. 

Natuurlijk is het niet bij elke sportschool hetzelfde, maar zo zit een training voor beginners ongeveer in elkaar. En, heb je al zin in kickbocks lessen gekregen?

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>