Kies de juiste fietsband

Fietsbanden zijn wellicht het belangrijkste onderdeel van je fiets. Daarom is het belangrijk dat je stilstaat bij het kopen van de juiste fietsband. Je fiets waarmee je in de stad zal winkelen, heeft andere behoefte dan een mountainbike waarmee je door bossen crost. Bij je fietsenmaker of fietsbanden webshop kan je geïnformeerd de juiste fietsbanden kopen. In dit artikel lichten we de meest voorkomende fietsbanden uit.

Banden voor je stadsfiets

In de stad heb je vaak goed aangelegde wegen die verhard zijn met asfalt. Hierdoor hebben banden voor de stadsfiets niet veel profiel nodig. Maar zorg wel dat ze iets van profiel hebben. Je stadsfietsbanden hebben profiel nodig om water af te voeren als het regent.

Banden voor je racefiets

Fiets je graag snel? Of maak je in het weekend graag lange (en snelle) fietstochten met je racefiets? Dan heb je heel dunne banden nodig. Hoe dunner de band, hoe sneller je kan fietsen. Dat komt, omdat er minder wrijving is. Let op! Hoe dunner de banden zijn, hoe sneller deze kapot kunnen gaan en er is natuurlijk ook een grotere kans op uitglijden.

Banden voor je crossfiets

Fiets jij graag in de modder en over een hobbelig parcours? Dan heb je crossfiets nodig. Het speciale aan de banden van een crossfiets is dat ze dun zijn, maar ze hebben ook een sterk profiel. Dit krijgen ze omdat de banden voorzien zijn van noppen. Ligt het parcours er nat bij? Dan heb je een brede crossband nodig.

Banden voor je mountainbike

Er zijn heel veel verschillende soorten mountainbikebanden. Alles hangt immers af van waar je wil fietsen met je mountainbike. Ben je vooral een recreatieve mountainbiker en gebruik je de fiets ook in de stad? Kies dan eerder voor geprofileerde bannen met noppen die maximaal 1.8 inch groot zijn. Hoe fijner de fietsnoppen zijn, hoe makkelijker je de fiets ook kan gebruiken op asfalt en verharde wegen.

Vergeet de binnenband niet

Bovenstaande banden zijn allemaal buitenbanden. Elke buitenband heeft een binnenband fiets nodig. De binnenband is de band die je zal oppompen om te kunnen fietsen. Meestal wordt deze band van synthetische rubber gemaakt. Al kan je ook voor latex kiezen als je natuurlijk materiaal verkiest. Latex binnenbanden zijn wel iets duurder dan de synthetische binnenbanden.

Binnenbanden vind je in allerlei maten. Zorg dus dat je de juiste maat koopt. Twijfel je? Win dan advies in bij je fietsenmaker of (online) fietsenwinkel. Zo doe je nooit een miskoop.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>