Nieuwe sportkleding kopen? 6 tips!

Om de zoveel tijd is het weer tijd om nieuwe sportkleding aan te schaffen. Wanneer je veel sport raakt de kleding op den duur uit z’n vorm en is het gewoon tijd voor nieuwe setjes. Maar hoe kies je de juiste kleding voor jouw favoriete sport en jouw lichaam? Er is namelijk zoveel aanbod op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het meest belangrijke is dat jij je comfortabel voelt in je outfit en dat het lekker zit. Je wilt geen last hebben van je kleding terwijl jij je work-out uitvoert. Bovendien kan een leuke sportoutfit net dat beetje motivatie geven om toch weer de sportschool in te duiken. Best belangrijk dus! Waar let je op als je nieuwe sportkleding gaat uitzoeken?

Beste pasvorm

We beginnen met de meest belangrijke tip en dat is dat je kleding vooral lekker moet zitten, oftewel het moet de juiste pasvorm hebben. Je kunt er nog net zo stylish uitzien, maar als de kleding niet comfortabel zit heb je er niks aan. Je trekt het dan namelijk liever niet aan. Je moet je vrij kunnen bewegen, de kleding mag dus absoluut niet te strak zitten en je lichaam afknellen. Dat belemmert je tijdens het sporten en zit alleen maar in de weg. Je weet vast wel hoe vervelend het is als je bandjes steeds van je schouder zakken of wanneer je broekje steeds omhoog kruipt of afzakt. Een goede graadmeter is dat de kleding nergens knelt, maar ook niet te groot is en dus niet afzakt. Het moet als het ware als een tweede huid voelen. Een rekbare stof die soepel om de huid valt is hiervoor zeer geschikt. 

Passend bij je sport

Sportkleding heeft bij iedere sport weer een andere functionaliteit. Houd hier dus zeker rekening mee wanneer je nieuwe kleding gaan kopen. In een teamsport zijn er in sommige gevallen bepaalde eisen gebonden aan je outfit. Ook maakt het uit of je de sport binnen of buiten uitvoert. Als je in de winter graag buiten gaat hardlopen moet je goed beschermd zijn tegen de kou. In een sportschool hoef je daar geen rekening mee te houden en voldoet bijvoorbeeld een korte short met een top. 

Materiaalkeuze

Als je sport warmt je lichaam op. Om die warmte kwijt te kunnen begin je al snel te zweten. Heerlijk omdat je daardoor merkt dat je lekker bezig bent, je werkt je letterlijk in het zweet. Toch is het daardoor wel belangrijk om voor het beste materiaal te kiezen wat betreft je sportkleding. Je wilt immers niet dat al dat zweet in je kleding blijft hangen en je binnen de kortste keren een waterbad aan je lijf hebt hangen. Kies daarom voor sportkleding van ademend materiaal. Hierdoor kan de warmte weg en wordt het vocht goed afgevoerd. Naast dat het ademend moet zijn is ook een sneldrogende kwaliteit van belang. 

Het oog wil ook wat

Hoewel de juiste pasvorm en fijn materiaal bovenaan staan, wil je er desondanks toch ook leuk uitzien. Ook dat speelt mee in hoe comfortabel je je voelt in je sportoutfit. Hoewel dit niet je prioriteit hoeft te zijn kun je daarin zeker rekening houden bij het shoppen van je nieuwe sportkleding. Twijfel je tussen twee outfits die beide qua pasvorm en materiaal aan je eisen voldoen? Dan kies je gewoon dat setje uit dat je het mooiste vindt, makkelijk zat.

Eén geheel als team

Beoefen jij een sport in teamverband? Zit je bijvoorbeeld op voetbal, volleybal of een andere gezellige club waarbij je onderdeel uitmaakt van een team, dan kun je eens denken aan sportkleding bedrukken. Door dit te doen worden jullie nog meer een team waarbij bijvoorbeeld het clublogo of de naam van jullie team op de kleding staat. Dit kan voor tijdens het sporten op een echt sportshirt, maar natuurlijk ook daarbuiten, wanneer jullie gezellig op teamuitje gaan. Kies in dat geval voor een lekkere hoodie die je ‘s avonds op een koude avond kunt aantrekken. Je kleding laten bedrukken is heel eenvoudig en kan uiteraard voor elke sport en ook als je niet in een team zit. 

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in ons leven. Dus ook bij het kopen van nieuwe sportkleding. De kwaliteit van de sportkleding draagt bij aan de duurzaamheid. Hoe langer de kleding meegaat, hoe beter het is voor het milieu. Dit kan betekenen dat je wat meer geld moet betalen, maar op de lange termijn betaalt zich dat weer terug. Bedenk wel dat duurdere kleding heus niet altijd van betere kwaliteit is. Doe daarom goed je eigen onderzoek en maak een bewuste keuze. 

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>