Team Fitcode

Als het buiten guur en koud is, zijn we sneller geneigd om de auto of het openbaar vervoer te pakken in plaats van de fiets of e-bike. En dat terwijl het juist in de korte, donkere en koude dagen zo goed is om je stalen ros te beklimmen.

1. Onthaasten

Dit werkt uiteraard alleen als je op tijd van huis vertrekt maar fietsen is een uitstekende manier om te onthaasten. Wanneer je ’s ochtends naar je werk of school fietst, heb je al een flinke dosis frisse lucht binnengekregen en kan je fris en vol energie aan je dag beginnen.

Maar ook na een drukke dag op werk of school kan je op de fiets je hoofd leeg maken, de dag achter je laten om de rest van de tijd relaxed door te brengen.

2. Fietsen verbetert je weerstand

Door regelmatig je fiets te pakken, wordt je lichaam sterker en ben je beter in staat je te verweren tegen virussen en griep. Een belangrijk topic momenteel.

Je verbetert je weerstand omdat je bloed beter stroomt waardoor afvalstoffen weer optimaal afgevoerd kunnen worden. Je ademt intenser waarmee je je longen goed reinigt. En je krijgt ook nog eens meer zuurstof binnen. Daar komt nog eens bij dat je meer Vitamine D opbouwt wat weer zorgt voor een beter humeur en je slaapt beter.

3. Goed voor je brein

Of je nou meteen slimmer wordt van fietsen is de vraag, maar als je fietst zet je niet alleen je lichaam in beweging maar ook je brein. Door te fietsen bevorder je de bloedtoevoer naar je hersenen waardoor er meer zuurstof in je hersenen komt. Dit zorgt weer voor meer proteïnen zodat nieuwe hersencellen geproduceerd kunnen worden.

4. Antidepressivum

Tijdens het fietsen maak je de hormonen dopamine (zorgt voor tevredenheid en beloning) endorfine (anti-stress) en serotine (gelukshormoon) aan. Fietsen is dus een antidepressivum waarvoor je niet naar de dokter hoeft.

5. Fietsen houd je jonger

Bewegen in de buitenlucht heeft een verjongende werking op je huid. Door het op gang brengen van de bloedcirculatie neemt het huidweefsel toe waardoor gifstoffen sneller afgevoerd worden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je jouw biologische leeftijd met 9 jaar (!) kan verlagen als als je 3x per week 45 minuten fietst.

6. Beter voor het milieu en je portemonnee

Door de fiets te verkiezen boven de auto, ben je ook nog eens milieubewust bezig. En het is beter voor de portemonnee! De brandstof is immers gratis. Het scheelt je zoeken naar een parkeerplek, je hoeft geen parkeergeld te betalen. Je kan er zelfs voor kiezen om de auto helemaal te vervangen door een e-bike. Tegenwoordig zijn er veel elektrische fiets aanbiedingen te vinden. Komt nog eens bij dat je door op koude dagen de fiets te pakken, langer warm blijft. Kan de thermostaat thuis ook weer een graadje lager.

Niets dan voordelen toch?!

About the Author Team Fitcode


Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

>