Skinny Fat: Wat is het en hoe kom je er van af? Alles wat je moet weten!

Skinny fat is een term die we steeds vaker voorbij zien komen binnen de wereld van fitness en krachttraining. Wat is Skinny fat eigenlijk precies? En misschien nog belangrijker: hoe kom je er van af?

In dit artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten over Skinny Fat. Ben je al benieuwd? Lees dan gauw verder!


Wat is skinny fat?

Skinny fat is de term die gebruikt wordt voor iemand die slank oogt, maar relatief veel vetmassa en weinig spiermassa heeft. Dit betekent dat deze mensen vaak een normaal gewicht en BMI hebben, maar dat dit voornamelijk uit lichaamsvet bestaat.

Mensen die skinny fat zijn zien er met kleren erg slank uit, terwijl zonder shirt duidelijk te zien is dat ze beschikken over een hoger vetpercentage. Ondanks het feit dat iemand relatief 'mager' oogt, ligt het vetpercentage dus wel te hoog. Dit is in veel gevallen niet heel gezond. 

Er wordt vaak gesteld dat mensen met een gezond gewicht en BMI (body mass index) ook daadwerkelijk gezond zijn. Echter, het BMI zegt niks over of een persoon ook daadwerkelijk gezond is.

BMI is een veel gebruikte maatstaf bij het meten of iemand overgewicht heeft. Bij het BMI wordt er gekeken naar het gewicht, de lengte, of je een man/vrouw bent en de leeftijd. Waar dus geen rekening mee gehouden wordt, is het percentage lichaamsvet.


Het probleem van BMI: vet

Het grote probleem is dat mensen die zichzelf er slank uit vinden zien en een gezond BMI hebben, gelijk denken dat zij ook daadwerkelijk gezond zijn. Dit is dus niet het geval.

wat is skinny fat

Het BMI kan zeker nuttig zijn als eerste indicatie bij het beoordelen wat de gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen zijn. Het BMI kan echter geen inzicht geven in hoe gezond een persoon daadwerkelijk is doordat het geen rekening houdt met de onderscheiding tussen vetmassa en spiermassa.

Omdat spieren zwaarder zijn dan vet, kan het alleen kijken naar het BMI dus een vertekenend beeld geven. Mensen met een hoge spiermassa kunnen namelijk zomaar een hogere BMI hebben dan mensen met een hoge vetmassa waardoor zij ongezonder ogen.

Alleen naar het BMI kijken heeft dus geen zin om te bepalen of je gezond bent of niet. Om er achter te komen of jij skinny fat bent, zul je dus andere metingen moeten gebruiken.


Onderhuids vet en visceraal vet

Voordat je je eigen lichaamsvet kunt meten, is het belangrijk dat je het verschil kent tussen onderhuids vet en visceraal vet. Onderhuids vet bevindt zich, zoals de naam al zegt, direct onder de huid. Dit vet is dus direct zichtbaar.

Visceraal vet is vetweefsel dat zich bevindt in het lichaam rondom de organen. Dit vet kun je dus niet direct zien, maar kan zeker gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Omdat visceraal vet zich dicht bij de vitale organen bevindt, kan het hormonen en overige stoffen afgeven die zowel het metabolisme als ontstekingsprocessen kunnen beïnvloeden.

Mensen met een verhoogd visceraal vet gehalte, hebben een groter risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekte. Nu je het verschil weet tussen onderhuids vet en visceraal vet, is het tijd om de verschillende lichaamssamenstelling meet instrumenten te benoemen.


Hoe weet je of je skinny fat bent?

Er zijn meerdere manieren om er achter te komen of je een skinny fat lichaam hebt of niet. Hieronder hebben we de beste manieren voor je op een rijtje gezet om jee lichaamssamenstelling te kunnen meten. Hierdoor krijg je een beter inzicht in de verhouding van je spiermassa en vetmassa.

Huidplooimeter

Om er achter te komen hoe je lichaamssamenstelling er uit ziet, kun je een huidplooimeter gebruiken. Met een huidplooimeter kun je namelijk het onderhuidse vet knijpen om een schatting te geven over je totale lichaamsvet. Dit gebeurt door op verschillende punten te knijpen. De uitkomsten kun je vervolgens aan de hand van een tabel analyseren om er achter te komen of je lichaamssamenstelling gezond is of niet.

Een huidplooimeter is helaas niet de nauwkeurigste manier om er achter te komen of je lichaamssamenstelling gezond is of niet. Bij een huidplooimeter kan namelijk alleen een schatting gegeven worden over de hoeveelheid visceraal vet.

BIA-apparaten

Een effectieve manier om het lichaamsvet te meten is het gebruiken van BIA-apparaten. Deze apparaten schieten kleine elektrische stromen door het lichaam die heel snel en nauwkeurig het vetpercentage gehalte kunnen meten.

Het voordeel van BIA-apparaten is dat zij zowel het onderhuidse vet als viscerale vet kunnen meten waardoor er een nauwkeuriger inzicht kan worden gegeven in de lichaamssamenstelling.

Het is wel belangrijk om goed te kijken naar welk BIA-apparaat het geschiktst is. Zo kunnen sommige apparaten alleen het onder lichaam meten, terwijl andere apparaten alleen het bovenlichaam kunnen meten. Uiteindelijk is de beste optie een BIA-apparaat dat gelijk het volledige lichaamsvet kan meten.

Klinisch testen

Ook is het mogelijk om je lichaamssamenstelling klinisch te laten testen. Klinisch testen kan door middel van testen zoals hydrostatisch wegen en DEXA (dual x-ray absorptiometry). Deze speciale apparaten zijn een stuk minder toegankelijk, maar zorgen wel voor de nauwkeurigste inzichten in je lichaamssamenstelling.


Skinny fat: gevaar voor je gezondheid

Skinny fat zijn, kan dus zeker gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Vooral het vet dat zich rondom de organen bevindt (visceraal vet) kan voor grote gezondheidsproblemen zorgen. Dit vet kan voor metabole aandoeningen zorgen zoals insuline resistentie, hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk.

Mensen die er skinny fat uitzien, kunnen dus net zo ongezond zijn als mensen die beschikken over overgewicht. Je kunt dus enorm ongezond leven zonder dat je dit eigenlijk doorhebt.


Skinny fat lichaam

Skinny fat mensen beschikken dus over een hoog vetpercentage terwijl ze er dun uitzien. Om deze reden kun je dus ongezond leven terwijl je dit amper doorhebt. Vraag je je af hoe je nou precies kunt zien hoe skinny fat er uitziet? Hiernaast hebben we een voorbeeld weergegeven:

Maar hoe kom je dan van Skinny fat af? Er zijn veel verschillende opties die jou kunnen helpen bij de transformatie van skinny fat naar gezond of zelfs jacked. We hebben de beste manieren om van je skinny fat lichaam af te komen.

skinny fat

Skinny fat: ontdek hier de oplossing

Er zijn ontzettend veel manieren om van skinny fat af te komen. De beste manieren hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Niet voor iedereen is dezelfde aanpak namelijk de beste optie.

Doe krachttraining

Mensen die skinny fat zijn, beschikken dus over een lage spiermassa en juist veel vetmassa. Spiermassa opbouwen kan helpen bij het vergroten van de spiermassa en het verkleinen van de vetmassa. Om die reden is krachttraining een hele goede manier om van je skinny fat lichaam af te komen.

Krachttraining is een goede manier om van je vetmassa af te komen, omdat deze voor iedereen toegankelijk is. Zo kun je de manier van krachttrainen helemaal naar wens kiezen. Bepaal zelf of je 8-12 herhalingen doet, welk gewicht je gebruikt en hoeveel sets je doet. Zorg wel dat het gewicht zwaar genoeg is zodat je maximaal 12-15 herhalingen kan doen om echt spiermassa op te bouwen.

Compound oefeningen zijn goede oefeningen die je kunt doen om spiermassa te vergroten. Bij compound oefeningen gebruik je namelijk een grote hoeveelheid spieren. Goede voorbeelden van compound oefeningen zijn squat, deadlift en bench press.

Meer eten

Alleen krachttraining is niet voldoende bij het verminderen van je skinny fat body. Naast krachttraining is ook voeding enorm belangrijk. Om je skinny fat body te verminderen, is het belangrijk om in spiermassa aan te komen. Je wilt dus niet alleen maar vetverliezen.

Krachttraining heeft namelijk geen zin wanneer je volledig inkort op je voedingsschema. Voldoende voeding is namelijk onmisbaar bij het opbouwen van meer spieren. Je moet er namelijk voor zorgen dat je voldoende calorieën binnenkrijgt, om je spieren te voorzien van de energie die ze nodig hebben om te kunnen groeien.

Eet voldoende eiwitten

Ook het eten van voldoende eiwitten is belangrijk bij het verminderen van skinny fat. Met alleen meer calorieën kom je er namelijk niet. Spiermassa vergroten vereist het innemen van voldoende eiwitten. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je spieren herstellen na een zware work-out.

Eiwitrijk voedsel is daarom onmisbaar in je dieet om er voor te zorgen dat je spieren groeien. Vervang suikerhoudende dranken daarom door een eiwitshake of voeg kwark toe aan je voedingsschema.

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl zal bijdragen aan het verminderen van skinny fat. Wanneer je skinny fat bent, is het dus belangrijk dat je voldoende krachttraining doet, voldoende calorieën en genoeg eiwitten binnenkrijgt.

Daarnaast is voldoende beweging ook enorm belangrijk. Van skinny fat afkomen werkt namelijk het beste wanneer je in spiermassa aankomt, terwijl je in vetpercentage afneemt.


Skinny fat: Conclusie

Mensen die beschikken over skinny fat kunnen er gezond uitzien terwijl zij dit niet zijn. Deze mensen beschikken over een hoge vetmassa ten opzichten van hun spiermassa. Dit betekent dat zij zowel een hoger visceraal als onderhuidse vetgehalte hebben. Deze mensen hebben een normaal BMI terwijl zij veel inwendig vet hebben.

Het hogere vetpercentage kan voor gezondheidsproblemen zorgen doordat vet zich bevindt rondom de organen. Het skinny fat probleem is dus dat deze mensen een stuk ongezonder leven dan dat zij denken.

Om van skinny fat af te komen is het belangrijk om meer aan krachttraining te doen. Daarnaast is voldoende eiwit en calorie-inname een belangrijke factor om in spiermassa aan te komen. Gezonde voeding en leefstijl zal er automatisch voor zorgen dat je van je skinny fat body afkomt.


Veelgestelde vragen

Wat is skinny fat?

Skinny fat is de term die gebruikt wordt voor iemand die slank oogt, maar relatief veel vetmassa en weinig spiermassa heeft. Dit betekent dat deze mensen vaak een normaal gewicht en BMI hebben, maar dat dit voornamelijk uit lichaamsvet bestaat.


Hoe weet je je Body fat?

Je kunt je lichaamsvet op meerdere manieren berekenen. Je kunt er achter komen over hoeveel lichaamsvet je beschikt door gebruik van een huidplooimeter, BIA-apparaten of een klinische aanpak.


Wat is belangrijker BMI of vetpercentage?

Vetpercentage is een belangrijkere factor om er achter te komen of je gezond of ongezond leeft. Het BMI houdt namelijk alleen rekening met de juiste lengte- gewichtsverhouding. Hierdoor kan iemand binnen het gezonde bereik liggen, terwijl hij over een hoog vetpercentage beschikt.


Wat is een gezond visceraal vet?

Een gezond visceraal vetpercentage ligt tussen de 1 en 12. Een vetpercentage tussen de 13 en 59 duidt aan dat je beschikt over een te hoog visceraal vetpercentage. Dit brengt gezondheidsrisico's met zich mee omdat organen aan vet blootgesteld worden.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>