Waar zitten veel calorieën in? Een overzicht van calorierijk eten!

Waar zitten veel calorieën in? Calorieën zijn een essentieel onderdeel van onze voeding en leveren het lichaam de energie die het nodig heeft om te functioneren. 

Sommige voedingsmiddelen bevatten echter meer calorieën dan andere, wat kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

In dit artikel worden enkele voedingsmiddelen besproken die rijk zijn aan calorieën en hoe deze in uw dieet kunnen worden opgenomen.


Waar zitten veel calorieën in?

Zie jij door de calorie bomen het bos niet meer? En vraag je jezelf af in welke voedingsmiddelen veel calorieën zitten? We've got you!

In onderstaande sectie vind je een overzicht van verschillende voedingsmiddelen met veel kcal. Door dit overzicht weet jij dus precies in welke voedingsmiddelen je de meeste calorieën terug kunt vinden. Let's go!

1. Vetten en Oliën

Wanneer we aan vetten en oliën denken is de link met veel kcal snel gelegd. Waar koolhydraten en eiwitten slechts 4 kcal per gram opleveren is dat bij vetten namelijk 9 kcal. 

Dit zie je dan ook gelijk terug in de voedingswaarden en hoeveelheid kcal in vetten en olie. Deze producten bevatten over het algemeen ontzettend veel kcal en zijn ideaal voor het aankomen.

 • Olijfolie (1 eetlepel): 120 calorieën
 • Kokosolie (1 eetlepel): 120 calorieën
 • Boter (1 eetlepel): 100 calorieën
 • Mayonaise (1 eetlepel): 90 calorieën

2.Noten en Zaden

Noten en zaden zijn rijk aan gezonde vetten en eiwitten, maar ze zijn ook rijk aan calorieën. Ook barsten noten van de gezonde voedingsstoffen waardoor je dus een flinke boost geeft aan je gezondheid. 

Hieronder een overzicht van noten & zaden met veel kcal. 

 • Walnoten (1/4 kop): 200 calorieën
 • Pinda's (1/4 kop): 210 calorieën
 • Zonnebloempitten (1/4 kop): 200 calorieën
 • Pompoenpitten (1/4 kop): 180 calorieën

3. Volle zuivelproducten

Op zoek naar een manier om snel veel extra calorieën binnen te krijgen? Kies wat vaker volle zuivelproducten!

Volle zuivel producten bevatten namelijk ontzettend veel kcal. Dit komt natuurlijk doordat ze over het algemeen ook wat meer vetten bevatten. Hieronder een aantal zuivelproducten met veel kcal. 

 • Volle melk (1 kop): 150 calorieën
 • Volle kwark (1 kop): 220 calorieën
 • Geraspte kaas (1/4 kop): 110 calorieën
 • Roomkaas (1 eetlepel): 50 calorieën

4. Gedroogd Fruit

Gedroogd fruit is een gezonde snack, maar het is ook rijk aan calorieën. Gedroogd fruit koop je tegenwoordig in de supermarkt of op de markt. 

Het leuke van gedroogd fruit? Het voelt echt als snacken. Zo is gedroogd fruit over het algemeen redelijk zoet waardoor je het gemakkelijk en snel weg eet.

 • Gedroogde dadels (5 stuks): 330 calorieën
 • Gedroogde cranberries (1/4 kop): 130 calorieën
 • Gedroogde vijgen (1/4 kop): 110 calorieën
 • Gedroogde abrikozen (1/4 kop): 80 calorieën

5. Vlees en Vis

Uiteraard mag vlees en vis niet ontbreken aan deze lijst. Vlees en vis is niet alleen rijk aan eiwit, maar kan ook flink wat calorieën bevatten. Hierbij is het natuurlijk wel zo dat je het liefste kiest voor vlees en vis die wat minder mager is. 

Hieronder vind je wederom een overzicht van verschillende vlees en vissoorten met veel kcal. 

 • Makreel (100 gram): 305 calorieën
 • Zalm (100 gram): 208 calorieën
 • Rundergehakt (100 gram): 220 calorieën

Veelgestelde vragen

Welke voedingsmiddelen bevatten veel calorieën?

Voedingsmiddelen die veel calorieën bevatten zijn onder andere noten, zaden, avocado's, vette vis, vlees, kaas, volle zuivelproducten, granen, brood, pasta en rijst. Ook suikerrijke voedingsmiddelen en alcohol bevatten veel calorieën.

Hoe kan iemand gezond eten en toch veel calorieën binnenkrijgen?

Het is belangrijk om te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig bewerkte ingrediënten bevatten. Het is bijvoorbeeld beter om te kiezen voor volkoren brood in plaats van wit brood en fruit in plaats van snoep. Daarnaast kan het helpen om maaltijden te verrijken met noten, zaden en gezonde oliën.

Wat zijn gezonde calorierijke recepten?

Gezonde calorierijke recepten zijn bijvoorbeeld smoothies met noten en fruit, salades met avocado en zaden, en maaltijden met vette vis en volkoren granen. Het is belangrijk om te kiezen voor recepten die rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig bewerkte ingrediënten bevatten.

Wat zijn goede ontbijt- en lunchrecepten met veel calorieën?

Goede ontbijt- en lunchrecepten met veel calorieën zijn bijvoorbeeld havermout met noten en fruit, volkoren brood met avocado en ei, en salades met zaden en vette vis. Het is belangrijk om te kiezen voor recepten die rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig bewerkte ingrediënten bevatten.

Hoe kan iemand snel aankomen?

Om snel aan te komen is het belangrijk om meer calorieën binnen te krijgen dan het lichaam verbrandt. Dit kan bijvoorbeeld door meer te eten en te kiezen voor calorierijke voedingsmiddelen. Daarnaast kan het helpen om krachttraining te doen om spiermassa op te bouwen.

Wat zijn de beste voedingsmiddelen om aan te komen?

De beste voedingsmiddelen om aan te komen zijn voedingsmiddelen die veel calorieën bevatten en rijk zijn aan voedingsstoffen. Voorbeelden hiervan zijn noten, zaden, avocado's, vette vis, vlees, kaas, volle zuivelproducten, granen, brood, pasta en rijst. Het is belangrijk om te kiezen voor voedingsmiddelen die passen binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>