Wat extra kilo’s kwijt? Zo pak je dat aan!

Snel afvallen. Dat is toch de wens van iedereen? Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt, dan hoop je ook snel progressie te zien. Hoe sneller je verschil ziet op de weegschaal, hoe makkelijker het wordt om je nieuwe levensstijl vol te houden. Natuurlijk moet je ook realistisch blijven. Je bent die overtollige kilo’s vast ook niet in enkele weken tijd aangekomen. Het is dan ook een illusie om te verwachten dat je die binnen een maand weer kwijt bent. Toch zijn er wel manieren om het afvallen te bespoedigen en in elk geval een vliegende start te maken. Met behulp van de volgende tips gaat dat zeker lukken. 

Beperk de inname van koolhydraten 


Er zijn heel veel verschillende diëten die erg succesvol zijn gebleken. Een daarvan is het koolhydraat arm dieet. Binnen dit dieet wordt vooral op de zogenaamde macro’s van voedingsmiddelen gelet. Belangrijk is dat de koolhydraatinname beperkt wordt. Koolhydraten vind je bijvoorbeeld veelvuldig in rijst, pasta en brood. Door dergelijke voedingswaren te weren uit jouw dieet, merk je dat je sneller gewicht kwijtraakt. 


Een koolhydraatarm dieet is zeer effectief wanneer je binnen korte tijd veel gewicht wil kwijtraken. Zeker in het begin verlies je veel kilo’s. Dit komt vooral doordat koolhydraten de neiging hebben om je veel vocht te laten vasthouden. Als jij koolhydraten plotseling zoveel mogelijk uit je dieet schrapt, betekent dit dat je die eerste weken dus ook veel vochtgewicht kwijtraakt. Dit motiveert wel enorm die eerste weken, want hierdoor zie je snel resultaat op de weegschaal. 

Natuurlijk blijft het niet alleen bij het verliezen van vocht. Uiteindelijk zullen ook de vetreserves worden aangesproken. Om nog maar te zwijgen over de gezondheidsvoordelen wanneer je koolhydraten uit je dieet schrapt. Dit dieet is dan ook zeker de moeite waard om eens te proberen. 

Vermijd een crashdieet 

Wees je ervan bewust dat de techniek achter afvallen eigenlijk niet meer dan een simpele optelsom is. Om te kunnen afvallen, moet je minder calorieën eten dat je dagelijks nodig hebt. Zolang je onder je dagelijkse energiebehoefte blijft, zal je gestaag blijven afvallen. Natuurlijk is het afvallen nooit lineair en zal je gewicht tussendoor ook schommelen. Maar wanneer je langdurig minder calorieën binnenkrijgt dan nodig, dan zal dit altijd resultaat opleveren. Logischerwijs betekent dit ook dat hoe minder calorieën je eet, hoe sneller je afvalt. 

Helaas zijn hierdoor ook de gekste diëten ontstaan. Diëten waarbij men bijvoorbeeld maar vijfhonderd calorieën per dag eet. Besef goed dat een peuter al 1200 calorieën nodig heeft om te functioneren. Een volwassen man of vrouw kan dan ook niet lang overleven op zo weinig calorieën. Afvallen zal zeker snel gaan, maar dit is niet langdurig vol te houden. Misschien levert het op de korte termijn snel resultaat op, maar zodra je weer ‘normaal’ gaat eten, kom je weer dubbel en dwars aan. 

Val geleidelijk af

Probeer ondanks het verlangen om snel af te vallen crashdiëten dan ook zoveel mogelijk te voorkomen. Beperk je calorie-inname niet verder dan 500 tot 800 calorieën minder dan je dagelijkse energiebehoefte. Zo val je een halve kilo of meer per week af en is het gemakkelijker om je levensstijl aan te houden en het gewicht langdurig te verliezen. 

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>