5 manieren om spierpijn na sporten te vermijden

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • 5 manieren om spierpijn na sporten te vermijden

Iedereen die regelmatig naar de sportschool gaat of veel sport met een hobby kent het wel: spierpijn. Het is vaak een gevolg van overmatige inspanning en lichamelijke activiteit. Spierpijn voel je als je bepaalde spieren hard hebt getraind en het gaat vaak binnen een paar dagen weg. Soms kan het ook behoorlijk ongemakkelijk zijn. Vooral als je veel spierpijn hebt in je benen en je die dag veel trappen moet lopen voor je werk. Gelukkig zijn er veel manieren en oplossingen om spierpijn te voorkomen of verhelpen. Dit zijn de 5 meest effectieve manieren om de spierpijn na het sporten te vermijden.

1. Eet genoeg eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. Door genoeg eiwitten binnen te krijgen op een dag kunnen je spieren beter herstellen en groeien. Zorg ervoor dat je na je training een eiwitrijke maaltijd eet om je spieren te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Denk aan eten zoals vis, mager vlees, eieren, zuivelproducten en plantaardige bronnen zoals bonen en tofu. Vind je het vaak lastig om genoeg eiwitten binnen te krijgen? Overweeg dan om een eiwit shake te nemen na het sporten.

2. Drink voldoende water

Voldoende water drinken zorgt voor de juiste hydratie van je lichaam. Dit is erg belangrijk voor de spierfunctie en kan helpen om spierkrampen en stijfheid te voorkomen. Drink genoeg water vóór, tijdens en na het sporten. Het verschilt per persoon hoeveel water per dag je moet drinken. Probeer te streven naar 1,5-2 liter water per dag. Op warme dagen of bij een intensieve training zweet je veel waardoor je meer water moet drinken dan normaal.

3. Neem extra magnesium

Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij spiercontracties en ontspanning. Een tekort aan magnesium kan spierkrampen en spanning veroorzaken. Het nemen van magnesium tabletten kan helpen om je magnesiumniveaus op peil te houden. Houdt je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid zoals op de verpakking staat en bouw het rustig op. Weet je niet zeker hoeveel magnesium je mag nemen? Raadpleeg dan voor de zekerheid een arts voordat je supplementen gaat gebruiken, vooral als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

4. Opwarmen en cooling-down

Door je training te beginnen met een goede opwarming kan je je spieren voorbereiden op inspanning en het risico op letsel verminderen. Begin bijvoorbeeld met lichte cardio-oefeningen gevolgd door rek- en strekoefeningen om je spieren op te warmen. Probeer je te houden aan lichte oefeningen in je opwarming zodat je genoeg energie hebt voor je training. Na je training is het belangrijk om je spieren te laten afkoelen. Dit kan je ook weer doen met rek- en strekoefeningen. Zo verminder je de spierpijn voor de volgende dag.

5. Bouw je sportschema op

Begin niet te snel met intensieve trainingen. Zeker als je net begint met sporten, een nieuwe trainingsroutine wil proberen of als je net terug komt van een blessure, is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om zich aan te passen. Begin met lichte trainingen en maak elke training iets intensiever. Bouw geleidelijk op en overdrijf niet, want te snel intensief trainen kan leiden tot overbelasting en spierpijn.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>