Het belang van gezonde voeding

Er zijn vijf manieren om met de cellen van je lichaam te communiceren. Dit zijn voeding, beweging, leefomgeving, slaap en gedachten. Deze factoren bepalen samen voor een zeer groot deel je gezondheid. Van deze vijf factoren is voeding absoluut een van de belangrijkste. Je bent wat je eet. Is voeding echt zo belangrijk? En hoe ziet zo een gezond voedingspatroon er dan uit? In dit artikel ontdek je het belang van gezonde voeding en leer je hoe een gezond voedingspatroon eruit ziet.

Waarom je een ongezonde voeding wil vermijden

Met al het eten dat je binnenkrijgt communiceer je met je lichaamscellen. Wanneer jij ongezond, bewerkt eten eet waar jouw lichaam niets mee kan, geef je negatieve signalen naar jouw lichaamscellen. In het begin kan een ongezond voedingspatroon gelukkig nog verwerkt worden door jouw lichaam. Wanneer je echter langdurig en consistent te grote hoeveelheden ongezond eten consumeert, wordt het op een gegeven moment te veel voor je lichaam. Dit kan uiteindelijk leiden tot allerlei lichamelijke klachten en chronische ziektes.

Zorg voor positieve communicatie

Waar je met een ongezonde voeding je eigen lichaamsklachten kan veroorzaken, kun je met een gezonde voeding jezelf beter laten voelen. Wanneer het overgrote deel van het eten dat je binnenkrijgt gezond is, geef je positieve signalen af aan je cellen. Je steunt je lichaam dan in plaats van dat je het extra werkt geeft. Wanneer je dit een lange tijd doet, ga je je gegarandeerd veel beter voelen. Je krijgt meer energie en levenslust. Bovendien kunnen eventuele lichamelijke klachten sterk verminderen of zelfs verdwijnen. Dat is het belang van gezonde voeding.

Hoe ziet een gezond dieet eruit?

Een gezond dieet ziet er voor iedereen anders uit. Er is geen ultiem voedingsschema dat voor iedereen werkt. Het beste wat je kunt doen is zelf een bepaald dieet uitproberen en goed aanvoelen hoe je lichaam erop reageert. Krijg je er energie van of kost de vertering juist energie? Voel je je goed of krijg je maag- en darmklachten? Luister naar je lichaam. Er is geen enkele voedingscoach, diƫtist of arts die beter weet wat goed voor jou is dan je eigen lichaam. Luister daar dan ook naar.

Alhoewel een gezond dieet er voor iedereen anders uitziet, zijn er wel bepaalde soorten voeding die voor de meeste mensen zeer gezond zijn. Een voorbeeld daarvan zijn gezonde vetten. Vetten staan letterlijk aan de basis van de aanmaak van je cellen. Voorbeelden van gezonde vetten zijn avocado, noten en vis.

Supplementen

Wanneer je op basis van je voedingspatroon alsnog tekorten in bepaalde voedingsstoffen hebt, kun je overwegen om je voedingspatroon aan te vullen met supplementen. Voorbeelden van supplementen die je kan gebruiken zijn quercetine, vitamine C en zink. Het eerste supplement wat we benoemde is er een die niet heel bekend is. Nu vraag je je misschien af: quercetine wat is dat? Quercetine is een voedingsstof dat van nature in de schil van onder andere rode uien en appels voorkomt. Het gebruiken van supplementen als quercetine kunnen een bijdrage leveren aan een gezond dieet.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>