Hoe lang mag je creatine gebruiken? Het verrassende antwoord!

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Creatine
 • /
 • Hoe lang mag je creatine gebruiken? Het verrassende antwoord!

Hoelang mag je creatine eigenlijk gebruiken? En kun je zomaar stoppen met creatine? Het zijn vragen die we regelmatig krijgen en om die reden hebben we dit artikel geschreven.

Creatine is al jaren een van de populairste supplementen binnen de wereld van fitness en gezond. Niet zo gek overigens want creatine is een van de meest onderzochte supplementen ter wereld.

Zo kan het nemen van creatine zorgen voor verschillende voordelen zoals het verbeteren van de spierkracht en het uithoudingsvermogen. Kortom, als jij je afvraagt hoelang je creatine mag gebruiken, dan is dit artikel voor jou. 


Wat is Creatine?

Creatine is een lichaamseigen stof die voornamelijk in de spieren wordt opgeslagen. Deze stof wordt gevormd uit de aminozuren glycine en arginine en kan ook uit de voeding worden gehaald, voornamelijk uit vlees en vis.

Creatinefosfaat is de vorm van creatine die in de spieren wordt opgeslagen en wordt gebruikt als energiebron bij korte, explosieve inspanningen zoals sprinten en gewichtheffen.

Creatine is een van de meest onderzochte supplementen en heeft verschillende voordelen voor sporters:

 • Het kan de prestaties verbeteren bij korte, intensieve inspanningen
 • Kan helpen bij het herstel na de training  
 • Kan leiden tot toename van spiermassa en kracht

Het gebruik van creatine is veilig en er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend bij normaal gebruik. Echter, het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens het gebruik van creatine om uitdroging te voorkomen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat creatine een supplement is en geen vervanging voor een gezonde voeding en training.

Op zoek naar de beste creatine? Wij deden een uitgebreid onderzoek naar de beste creatine van 2023! Bekijk hier de beste creatine!


Hoelang kun je creatine gebruiken?

Creatine is een supplement dat veel gebruikt wordt door krachtsporters om hun prestaties te verbeteren. Maar hoelang kun je creatine eigenlijk gebruiken? Uit onderzoek blijkt dat creatine veilig is om langere tijd te gebruiken.

Er zijn verschillende manieren om creatine te gebruiken, zoals cyclen of continu gebruik. Bij cyclen gebruik je creatine gedurende een bepaalde periode, gevolgd door een rustperiode waarin je geen creatine gebruikt. Bij continu gebruik neem je dagelijks creatine in zonder onderbreking.

Uit onderzoek blijkt dat het effect van creatine op de spierkracht en spiermassa na 12 weken niet meer toeneemt bij continu gebruik. Dit betekent echter niet dat je na 12 weken moet stoppen met het gebruik van creatine. Het is veilig om creatine langere tijd te gebruiken, zelfs tot wel 5 jaar lang.

Er zijn geen nadelige effecten van langdurig creatine gebruik bekend. Het is echter wel belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en voldoende water te drinken. Bij langdurig creatine gebruik kan het lichaam namelijk meer vocht vasthouden, wat kan leiden tot uitdroging als er niet genoeg water wordt gedronken.

Kortom, creatine is veilig om langere tijd te gebruiken en kan zelfs tot wel 5 jaar lang gebruikt worden zonder nadelige effecten. Het is echter wel belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en voldoende water te drinken.

In het kort:

 • Creatine is veilig om langere tijd te gebruiken en kan zelfs tot wel 5 jaar lang gebruikt worden zonder nadelige effecten.
 • Belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en voldoende water te drinken.

Kan je zomaar stoppen met creatine?

Creatine is een populair supplement dat door veel sporters wordt gebruikt om de prestaties te verbeteren. Maar wat gebeurt er als je stopt met creatine? Is het veilig om zomaar te stoppen of zijn er bijwerkingen?

Een van de effecten van het stoppen met creatine is dat het lichaam minder vocht vasthoudt. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, maar het kan ook invloed hebben op de prestaties van de sporter. Het is daarom belangrijk om te weten dat het stoppen met creatine kan leiden tot een afname van de prestaties. Dit effect kan echter tijdelijk zijn en het lichaam kan zich snel aanpassen aan het ontbreken van het supplement.

In het kort: het is veilig om te stoppen met creatine. Er zijn geen grote risico's verbonden aan het stoppen met het supplement. Het kan echter enige tijd duren voordat het lichaam volledig vrij is van de gesuppleerde creatine en het kan leiden tot een afname van de prestaties. Het is daarom aan te raden om het gebruik van creatine geleidelijk af te bouwen in plaats van abrupt te stoppen


Is creatine cyclen een slim idee?

Er is veel discussie over het cyclen van creatine. Sommige mensen beweren dat het nodig is om de natuurlijke creatineproductie op peil te houden en om de effectiviteit van creatine te behouden. Anderen beweren dat het niet nodig is en dat het zelfs schadelijk kan zijn.

Een van de argumenten voor het cyclen van creatine is dat het ervoor zorgt dat de natuurlijke creatineproductie op peil blijft. Het enzymatische systeem dat betrokken is bij het reguleren van de creatineproductie is extreem gevoelig. Sommige mensen beweren dat het langdurig gebruik van creatine ervoor kan zorgen dat het enzymatische systeem minder gevoelig wordt en dat de natuurlijke creatineproductie afneemt. Dit kan leiden tot een afname van de effectiviteit van creatine.

Echter, er is weinig wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat het langdurig gebruik van creatine geen nadelige effecten heeft op de natuurlijke creatineproductie. In feite zijn er studies die aantonen dat het langdurig gebruik van creatine de natuurlijke creatineproductie kan verhogen.

Een ander argument voor het cyclen van creatine is dat het de effectiviteit van creatine zou behouden. Sommige mensen beweren dat het lichaam na verloop van tijd minder gevoelig wordt voor creatine en dat het daarom nodig is om een pauze te nemen om de effectiviteit te behouden.

Echter, ook hier is weinig wetenschappelijk bewijs voor. Uit onderzoek blijkt dat het langdurig gebruik van creatine geen afname van de effectiviteit veroorzaakt. In feite zijn er studies die aantonen dat het langdurig gebruik van creatine de effectiviteit kan verhogen.

In het kort:

 • Over het algemeen is er weinig bewijs dat creatine cyclen beter zou zijn dan langdurig gebruik
 • Dagelijks gebruik van creatine heeft wat ons betreft de voorkeur boven cyclen van creatine

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet je creatine gebruiken?

Er is geen algemene richtlijn voor hoe lang je creatine moet gebruiken. Over het algemeen kun je creatine voor een lange periode gebruiken zonder hierbij risico's te lopen. Wel is het van belang dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt.

Hoe lang mag je creatine pakken?

Er is geen maximaal aantal dagen of weken dat je creatine kunt nemen. Echter, het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en de inname van creatine te beperken tot niet meer dan 5 gram per dag.

Kun je creatine blijven nemen?

Ja, je kunt creatine blijven nemen, maar het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en de inname van creatine te beperken tot niet meer dan 5 gram per dag.

Kan je zomaar stoppen met creatine?

Ja, je kunt zomaar stoppen met het gebruik van creatine. Er zijn geen bekende negatieve effecten van het stoppen met creatine.

Hoe vaak mag je creatine gebruiken?

Je kunt creatine dagelijks gebruiken, maar het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en de inname van creatine te beperken tot niet meer dan 5 gram per dag.

Met wat creatine innemen?

Creatine kan worden ingenomen met water of een koolhydraatrijke drank om de opname te bevorderen. Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het gebruik van creatine om uitdroging te voorkomen.Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>