Vervang suiker door zoetstoffen en geniet van zoetigheid

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Vervang suiker door zoetstoffen en geniet van zoetigheid

Zoet is lekker. Een reep chocola, een glas cola, taart en koekjes; het is lekker, zoet en je kan er intens van genieten. Dat al die zoetigheid niet altijd even goed is voor je gewicht, dat weten we allemaal. En toch blijft het lekker om iets met suiker erin te eten of te drinken. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor producten met suiker, want suiker wordt steeds vaker vervangen door een zoetstof. Zoetstoffen kunnen heel lekker zijn, zelfs om taarten en koekjes mee te bakken.

Suiker; lege calorieën

Wat zorgt er toch voor dat suiker niet zo goed is voor je lichaam? Het is toch van oorsprong een natuurproduct. Dat klopt; suiker is afkomstig van suikerbieten. Deze bieten lijken op rode bietjes, maar zijn veel harder en minder eetbaar. Ze worden vooral geteeld om suiker van te maken. Suikerbieten bevatten weinig voedingsstoffen, maar als geraffineerde suiker (dat is dus de witte suiker) wel veel calorieën. Daarom wordt suiker ook wel een leeg voedingsproduct genoemd; het bevat geen vitaminen, mineralen en dergelijke.

Energiebron

Wat doet suiker dan wel? Het geeft energie, al is het maar kortstondig. Je lichaam gebruikt suikers als energiebron om te kunnen functioneren. Suikers die gewonnen worden uit fruit, groente of andere goede voedingsmiddelen, zijn hier perfect voor. Geraffineerde suikers kunnen je een boost geven, maar doen vervolgens weinig voor het lichaam, behalve omgezet worden in bijvoorbeeld lichaamsvet. Gezond eten is daarom altijd het devies.

Zoetstoffen

Natuurlijk is het lekker om een taartje te eten op een verjaardag. En heel eerlijk; dat kan een keer ook zeker geen kwaad. Maar aangezien er zoveel verborgen suikers in voedingsproducten zitten, is het beter om met suiker gezoete producten te vervangen door producten met zoetstoffen. Er zijn verschillende soorten zoetstoffen, aldus het Voedingscentrum, en deze kunnen heel goed toegepast worden in een suikervrij leven.

Alle zoetstoffen die in Nederland worden gebruikt, zijn veilig voor gebruik. Dat geldt zowel voor bijvoorbeeld stevia, als xylitol en sukrin. De smaak van iedere zoetstof – en dan met name de nasmaak – kan wel anders zijn. De een vind je wellicht lekkerder dan de ander. Daarnaast reageert ook iedereen anders op zoetstoffen. Zo kun je soms last krijgen van je darmen bij veelvuldig gebruik. Dat betekent niet dat de zoetstof niet veilig zou zijn, maar het is wellicht niets voor jou. Zoek welke het beste bij je past en wat je het lekkerste vindt. Of drink in plaats van frisdrank gewoon water, thee of koffie zonder suiker.

Bakken met zoetstoffen

Wist je dat je met Sukrin heel goed kan bakken? Koekjes, taart, brownies… het is heel lekker met de zoetstoffen van Sukrin. Bovendien geeft deze zoetstof op basis van erythritol geen nasmaak, zoals sommige zoetstoffen wel geven. Daarnaast is het niet té zoet, wat soms ook met zoetstoffen het geval kan zijn. Wellicht moet je even wat experimenteren om de juiste smaak te ontdekken die bij je past, maar je kan wel heerlijk genieten van een beter alternatief voor suiker. Nog een voordeel van een zoetstof is dat het geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel.

Overigens kan het heel goed zo zijn dat je al eens erythritol bent tegengekomen. Je kan het identificeren als E968 en wordt verwerkt in verschillende producten, waaronder zuivel, snoep, koek, gebak, frisdrank, ijs, chocolade en zelfs voedingssupplementen. Kijk maar eens in de kast of je dit E-nummer op lightproducten tegenkomt.

Probeer en ervaar het zelf

Als je gezonder wil gaan eten, maar niet meteen alle zoetigheid uit je leven wil schrappen, dan is het aan te raden op zoek te gaan naar producten met zoetstoffen. Wie weet vind je wel een zoetstof die helemaal bij je past en kun je zo suiker steeds meer uit je dagelijkse leven schrappen.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>