Wanneer kun je het beste een eiwitshake nemen? Het verrassende antwoord!

Wanneer kun je het beste een eiwitshake nemen? Misschien dat dit een vraag is die jij jezelf ook wel stelt. Mocht dit het geval zijn dan hebben we goed nieuws voor je. 

Er bestaan namelijk veel onduidelijkheden en fabeltjes rond het 'perfecte' moment om een eiwitshake te drinken. In dit artikel vertellen we je precies waar je wel en geen rekening mee moet houden bij het nemen van een eiwitshake. Kortom, lees dus gauw verder:)


Waarom een eiwitshake nemen?

Voor we je vertellen wat het beste moment is om een eiwitshake te nemen is het goed om te weten waarom je überhaupt een eiwitshake zou moeten nemen. 

Een eiwitshake kan ideaal zijn om verschillende redenen. Ten eerste biedt het gemak en snelheid. Het mixen van een eiwitshake is snel en eenvoudig, waardoor het een handige optie is voor mensen die druk zijn, maar toch een eiwitrijk dieet willen volgen.

Bovendien kan een proteïne shake een uitkomst bieden voor mensen die moeite hebben om voldoende gram eiwit binnen te krijgen via 'normale' voeding. Een eiwitshake kan dienen als een handige aanvulling om ervoor te zorgen dat je lichaam genoeg eiwit binnenkrijgt.

Eiwitten zijn de bouwstenen van onze spieren en zorgen ervoor dat ons lichaam goed kan herstellen na krachttraining. Om deze reden wil je ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt op dagelijkse basis.

Wanneer eiwitshake nemen

Hoeveel eiwitten je nodig hebt, is afhankelijk van je gewicht en welke typen sporten je allemaal doet. In de regel wordt voor krachtsporters tussen de 1.8 gram en 2.2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aangeraden. 


Is de timing van eiwitshakes belangrijk?

Er is enige discussie in de wetenschappelijke gemeenschap over de exacte timing van eiwitshakes en of het al dan niet belangrijk is voor spiergroei en herstel. Hoewel sommige studies suggereren dat het consumeren van eiwit direct na de training gunstig kan zijn, zijn er ook studies die aantonen dat de totale dagelijkse eiwitinname en de consistentie ervan gedurende de dag belangrijker is.

Een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition Reviews in 2013 concludeerde dat er geen significant voordeel was van het consumeren van voeding direct na de training ten opzichte van een iets later tijdstip.

De analyse van verschillende studies toonde aan dat de totale dagelijkse eiwitinname en de consistentie ervan over de dag belangrijker waren dan de exacte timing na de training.

Aan de andere kant hebben sommige onderzoeken aangetoond dat het consumeren van eiwitten direct na de training gunstig kan zijn. Het kan helpen om de spiereiwitsynthese te stimuleren en het herstelproces te bevorderen. Eiwitshakes zijn een handige en snelle manier om de benodigde eiwitten binnen te krijgen na de training.

Het is belangrijk op te merken dat de timing van eiwitshakes niet het enige belangrijke aspect is. Het is cruciaal om voldoende eiwitten over de hele dag te nemen, evenals andere essentiële voedingsstoffen, om de spiergroei en het herstel te ondersteunen.

Conclusie: Al met al kan worden gesteld dat de timing van eiwitshakes drinken enigszins belangrijk kan zijn, maar niet de enige bepalende factor is. De meeste winst is te behalen door ervoor te zorgen dat je dagelijks voldoende eiwitten binnen krijgt. Eiwitshake nemen voor je training

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen maakt de timing van een eiwitshake niet heel veel uit. Toch kan het slim zijn om een eiwitshake voor je training te nemen.

Wanneer je traint zonder voldoende brandstof traint kan het zijn dat je jezelf slap voelt. Daarom is het belangrijk om vóór je training een maaltijd met alle 3 de macronutriënten te eten. Dit zorgt er voor dat je voldoende energie hebt voor tijdens je work-out.

Dus niet alleen een eiwitshake drinken, maar ook voedsel met langzame koolhydraten te eten. Dit aangezien deze geleidelijk de bloedglucoseconcentratie verhogen en je trainingscapaciteit verbeteren.

Eiwitshake na je training?

Het nemen van een goede eiwitshake na de training is voor veel sporters een routine die dagelijks terugkomt. Opzich helemaal geen gek idee want het zorgt ervoor dat je een flinke hoeveelheid extra eiwitten binnen krijgt.

Door een eiwitshake na je training te nemen zul je echter geen magische resultaten hoeven te verwachten. Focus jezelf voornamelijk op de totale hoeveelheid eiwit die jij over de gehele dag binnen krijgt. 

Als het nemen van een eiwitshake na je training je gaat helpen bij het halen van je dagelijkse eiwitbehoefte dan is het natuurlijk top om deze eiwitshake na je training te nemen.


Conclusie

Wat ons betreft is er niet zoiets als een 'beste moment' om een eiwitshake of proteïne drank te drinken.  Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat timing in mindere mate een rol kan spelen, maar dat de totale eiwitinname over de gehele dag veel belangrijker is.

Kortom, richt je op de hoeveelheid eiwitten die jij over de gehele dag binnenkrijgt. Dit gaat je op de lange termijn veel meer resultaat geven dan wanneer je continu bezig bent met het vinden van het 'beste moment'.


Is elke dag een eiwitshake goed voor je?

Het is belangrijk om te onthouden dat voeding het beste uit diverse bronnen gehaald kan worden. Het is aanbevolen om voornamelijk te vertrouwen op hele voedselbronnen die natuurlijk rijk zijn aan eiwitten, zoals mager vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten en noten.


Eiwitshakes kunnen handig zijn in bepaalde situaties en is zeker een goed ''supplement''. Het is belangrijk om de inname van eiwitshakes te combineren met een gevarieerd en gebalanceerd dieet voor optimale voedingsvoordelen. Heb je dus snel en goedkope eiwitten nodig? Dan is een shake een prima optie! 


Hoe vaak moet je een eiwitshake drinken?

Om je hoeveelheid eiwitten te behalen is een eiwitshake de ideale oplossing. Het blijft een supplement op de dagelijkse voeding en daarom adviseren wij om 1 à 2 eiwitshakes per dag te nemen. Dit zal ongeveer 25 gram eiwitten per shake bevatten en zet zeker zoden aan de dijk. Neem bijvoorbeeld een eiwitshake voor je naar bed gaat. Dit zal je helpen met spiermassa opbouwen.


Kan je een eiwitshake als ontbijt nemen?

Ja, je kunt een eiwitshake als ontbijt nemen. Eiwitshakes zijn een handige en snelle manier om je lichaam van eiwitten te voorzien, vooral als je weinig tijd hebt om een uitgebreid ontbijt te maken. Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen die belangrijk zijn voor spierherstel en opbouw, evenals voor het behoud van een gezond metabolisme.


Je zou bijvoorbeeld een eiwitshake kunnen combineren met een stuk fruit, zoals een banaan, en wat gezonde vetten, zoals noten of zaden. Dit kan helpen om je ontbijt voedzamer te maken. Je kan de shake drinken met zowel water als melk. Ligt eraan waar jouw voorkeur bij ligt.


Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>