Whey-eiwit vs Whey-isolaat: Dit zijn de belangrijkste verschillen!

Eiwitsupplementen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de fitness- en gezondheidswereld. Ze vormen een handige manier om je dagelijkse eiwitinname te verhogen, of je nu een professionele atleet bent of gewoon probeert fit te blijven.

Twee van de meest voorkomende soorten eiwitsupplementen zijn whey-eiwit en whey-isolaat. Hoewel ze beide afkomstig zijn van dezelfde bron en vergelijkbare voordelen bieden, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee. In dit artikel duiken we dieper in op de belangrijkste verschillen tussen whey-eiwit en whey-isolaat, zodat je kunt beslissen welke het beste bij jou behoeftes past. Lees snel verder!

In het kort:

  • Whey-eiwit Is over het algemeen lager in prijs maar hoger in vetten en koolhydraten. Ook ligt het eiwitgehalte lager dan bij Whey Isolaat. 
  • Whey-isolaat is vaak duurder dan whey-eiwit maar heeft een hoger eiwitgehalte, is lager in koolhydraten en lager in vetten.

Wat is Whey-eiwit?

Whey-eiwit wordt gewonnen uit de vloeistof die overblijft na de productie van kaas. Het bevat doorgaans een eiwitconcentratie van ongeveer 70 tot 80%, met het resterende gehalte bestaande uit koolhydraten en vetten. Dit maakt het tot een complete eiwitbron vanwege het brede scala aan essentiële aminozuren dat het bevat.

Whey-eiwit wordt langzaam opgenomen door het lichaam, wat betekent dat de aminozuren geleidelijk beschikbaar komen om spierherstel en -groei te ondersteunen na fysieke activiteit. Dit maakt het een populaire keuze voor mensen die gedurende langere tijd een constante eiwitinname willen behouden.

Wat is Whey-isolaat?

Whey-isolaat is een verfijnde versie van whey-eiwit. Tijdens het productieproces wordt het gezuiverd om het eiwitgehalte te verhogen en de hoeveelheid koolhydraten en vetten te verminderen. Het resultaat is een product met een hogere concentratie eiwitten, meestal boven de 90%, die snel door het lichaam worden opgenomen. 

Bovendien bevat Whey-isolaat vrijwel geen lactose, hiermee is het over het algemeen dus een lactose vrije eiwitshake. Door het lagere gehalte aan koolhydraten en vetten is whey-isolaat een goede keuze voor mensen die hun calorie- en koolhydraatinname willen beperken.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen whey-eiwit en whey-isolaat?

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er aantal verschillen tussen deze twee vormen van proteïne. We hebben de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet:

Zuiverheid

Whey-isolaat is zuiverder dan whey-eiwit. Dit betekent dat het een hoger eiwitgehalte heeft en vrij is van veel vetten en koolhydraten. Als je een eiwitsupplement wilt met minimale toevoegingen, is whey-isolaat de beste keuze.

Eiwitgehalte

Whey-isolaat heeft over het algemeen een hoger eiwitgehalte in vergelijking met Whey-eiwit. Terwijl Whey-eiwit meestal een eiwitconcentratie van 70 tot 80% heeft, kan Whey-isolaat tot wel 90% of meer eiwitten bevatten.

Koolhydraten en vetten

Whey-isolaat bevat doorgaans minder koolhydraten en vetten dan Whey-eiwit. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor mensen die hun koolhydraatinname laag willen houden, zoals diegenen die een koolhydraatarm dieet volgen.

Lactose

Whey-isolaat ondergaat een extra zuiveringsproces om de meeste lactose en vetten te verwijderen, waardoor het een geschikte optie is voor mensen met lactose-intolerantie. Whey-eiwit bevat daarentegen meer lactose en is mogelijk niet geschikt voor degenen die gevoelig zijn voor lactose.

Prijs

Whey-isolaat is vaak duurder dan Whey-eiwit vanwege het extra zuiveringsproces dat het ondergaat. Dit kan een overweging zijn voor mensen met een beperkt budget.

Smaak en textuur

Sommige mensen geven de voorkeur aan de smaak en textuur van Whey-eiwit boven Whey-isolaat. Whey-eiwit kan een iets romiger karakter hebben vanwege het hogere vetgehalte, terwijl Whey-isolaat meestal een lichtere en minder romige smaak heeft.

whey-eiwit vs whey-isolaat

Conclusie: whey of isolaat? 

Het kiezen tussen whey-eiwit en whey-isolaat hangt af van je persoonlijke doelen en behoeften. Beide zijn uitstekende bronnen van eiwitten en kunnen je helpen bij het bereiken van je dagelijkse eiwitdoelen.

Whey-eiwit kan de betere keuze zijn als je op zoek bent naar een betaalbaar eiwitsupplement met uitstekende voedingswaardes, en een goede smaak en textuur. Het is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardige eiwitbron zonder zich zorgen te maken over een beetje extra vet of koolhydraten.

Whey-isolaat kan de betere keuze zijn als je wilt dat de eiwitten snel door je lichaam worden opgenomen, en je de eiwitinname wilt maximaliseren zonder extra koolhydraten en vet. Het is ideaal voor mensen die zich richten op gewichtsverlies of een koolhydraatarm dieet volgen. Whey-isolaat wordt ook aanbevolen voor mensen met lactose-intolerantie, omdat het gehalte aan lactose meestal minimaal is.

Kortom, beide soorten eiwitsupplementen hebben hun eigen voordelen en toepassingen. Het is belangrijk om je doelen en dieetbehoeften te evalueren voordat je een keuze maakt. Ongeacht welke je kiest, zorg er altijd voor dat je een hoogwaardig product van een betrouwbaar supplementen bedrijf kiest, om zo het meeste uit je eiwitpoeder te halen.

Onlangs deden wij een eiwitshake test waarin we meer dan 20 eiwitpoeders van verschillende merken hebben vergeleken. Klik hier voor de resultaten!

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>