Je eiwitshake met water of melk? Wat geeft het beste resultaat?

Moet je een eiwitshake met water of melk nemen? Dit is een vraag die veel krachtsporters bezig houdt en waar veel onduidelijkheden over zijn. Zo zijn er mensen die vertellen dat je de eiwitshake het beste met melk kan nemen maar zijn er ook mensen die juist voor water gaan. Is het beter om een eiwitshake met water te nemen of juist met melk?

In dit artikel ontdek je het antwoord!

Melk en Eiwitten

Wist je dat melk uit twee soorten eiwit bestaat? Dit zijn Caseïne Eiwit & Whey Eiwit. Van deze proteïne bestaat zo’n 80% uit caseïne eiwit, deze eiwitten worden langzamer opgenomen door ons lichaam dan whey eiwitten. De overige 20% van de melk bestaat uit whey eiwit, deze vorm van eiwit wordt juist heel snel opgenomen in ons lichaam.

Vertraagt melk de opname van whey eiwitten?

Doordat het grootste gedeelte van de eiwitten in melk uit langzaam opneembaar eiwit bestaat zijn er nogal wat discussie punten omtrent het combineren van eiwitpoeder met melk. Zo zou de melk ervoor zorgen dat de opname van de whey eiwitten in ons lichaam vertraagd wordt. Daarnaast wordt er beweerd dat de vetten en lactose ervoor zal zorgen dat de whey uit je eiwitshake (snelle eiwitten) langzamer zouden worden opgenomen door ons lichaam. Als je ons wat langer volgt weet je dat we geen conclusies trekken zonder gedegen wetenschappelijke onderzoeken, en dat is ook hier het geval.

We hebben twee onderzoeken kunnen vinden die iets zeggen over de opname van whey eiwitten en melk eiwitten. Zo werd uit dit onderzoek geconcludeerd dat whey eiwitten inderdaad sneller door ons lichaam worden opgenomen maar dat caseïne zorgt voor een constantere afgifte van aminozuren. In een ander onderzoek wordt gekeken naar de opname tijdens gelijktijdige inname van whey en caseïne. Hierbij werd geconcludeerd dat de opname van de aminozuren niet volledig vertraagd werd maar dat er wel een lichte vertraging in de opname snelheid te zien was.

Wanneer we deze onderzoeken naast alle claims leggen kunnen we concluderen dat de opname inderdaad iets wordt vertraagd maar dat dit effect veel minder groot is dan vele mensen dachten. Het maakt dus niet enorm veel uit of je de eiwitshake met water of met melk neemt.

Eiwitshake met water of melk?

Uit bovenstaande onderzoeken kunnen we dus concluderen dat het niet perse uit maakt hoe jij je eiwitshake drinkt. Toch kan het in bepaalde situaties iets slimmer zijn om je eiwitshake met water of juist met melk te drinken. Hieronder vind je een handig lijstje:

Wanneer eiwitshake met melk?

Hieronder vind je een aantal situaties waarbij het slimmer is om te kiezen voor een eiwitshake met melk:

  • Als jij graag spiermassa wilt opbouwen kan het slim zijn om je eiwitshake met melk te drinken. Melk bevat namelijk kcal waardoor je op een simpele manier wat extra calorieën binnen kan krijgen.
  • Vind jij de smaak van een eiwitshake belangrijk? Met melk is de smaak een stuk voller en romiger.
  • Dankzij de caseïne die melk bevat is een eiwitshake met melk perfect voor het slapen gaan door de langzame afgifte van eiwit.

Wanneer eiwitshake met water?

Het kan soms verstandig zijn om je proteïne shake met water te drinken. Wanneer jij aan het droogtrainen bent bijvoorbeeld. Tijdens zo’n fase wil je minder calorieën binnenkrijgen en als je je shake met water neemt zal je niet extra kcal binnenkrijgen.

  • Als jij graag wilt afvallen is het slimmer om je eiwitshake met water te drinken. Hierdoor voorkom je de extra calorieën.
  • Als je intolerant bent voor lactose.
  • Als je simpelweg de smaak beter vindt.

Eiwitshake met hoeveel water of melk?

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af: “hoeveel water of melk moet ik dan nemen bij m’n shake?”. Hier is eerlijk gezegd niet echt een concreet antwoord op te geven.

Dit verschilt namelijk ontzettend van persoon tot persoon. De ene persoon houdt simpelweg van een shake die wat dikker is en de andere wil juist een shake die dunner is.

Als je de shake met melk drinkt is het trouwens wel handig om op te letten met de hoeveelheid melk die je neemt. Dit omdat melk kcal bevat, een shake met 500 ML melk kan al snel 200 – 400 extra kcal opleveren. Dit is prima als je aan het bulken bent echter wil je dit voorkomen tijdens het cutten.

Conclusie

Dus wat is nou beter? Een eiwitshake met melk of met water? Eerlijk gezegd is hier geen goed of fout waardoor het moeilijk is een antwoord te formuleren. Om te bepalen of een shake met water of melk beter is moet je in onze ogen goed kijken naar je eigen situatie en doelen. Wil jij bijvoorbeeld aankomen? Dan is het wellicht slimmer om je shake met melk te gaan drinken. Ben jij daarentegen lactose intolerant of wil je afvallen? Ga dan voor een shake met water.

Over de auteur Leon

Ik heb verschillende medische studies afgerond en ben mij hierna gaan focussen op de supplementen industrie. Denk hierbij aan vitaminen, medicijnen maar ook aan fitness supplementen zoals creatines.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>