Wat zijn de nadelen van pre-workout? 6 Bijwerkingen van dit supplement!

  • Home
  • /
  • Pre Workout
  • /
  • Wat zijn de nadelen van pre-workout? 6 Bijwerkingen van dit supplement!

Wat zijn eigenlijk de nadelen van een pre-workout shake? Het is een vraag die we steeds vaker voorbij zien komen en hebben om deze reden besloten een artikel hier over te schrijven.

Pre-workout supplementen zijn de afgelopen jaren natuurlijk ontzettend gestegen in populariteit. Mede dankzij verschillende fitness influencers gaan pre-workouts als warme broodjes over de toonbank.

Zijn pre-workouts echter gevaarlijk? Zitten er ook nadelen aan het gebruik van pre-workouts?  In dit artikel leggen we je alles uit over het gevaar achter de pre-workouts. 

In het kort:

  • Een Pre-workout kan je in sommige gevallen helpen bij een betere training echter zitten er verschillende nadelen aan het gebruik hiervan
  • Pre-workouts kunnen zorgen voor minder goede slaap en na verloop van tijd word je intolerant voor de ingrediënten
  • In veel gevallen zijn pre-workouts flink aan de prijs en vaak te duur

Veel voorkomende stoffen in pre-workouts zijn:

  • Cafeïne
  • Beta-alanine
  • Citrulline malaat
  • Creatine

Het doel van een pre-workout shake of drankje is om meer energie en focus te krijgen tijdens het trainen. Andere voordelen die aan de drankjes worden toegeschreven zijn: meer kracht, minder spierafbraak, meer uithoudingsvermogen en ene hogere vetverbranding.

Ontdek hier de beste pre-workout shakes die je op de markt kan vinden! Dit klinkt natuurlijk top allemaal alleen zijn er ook een paar nadelen aan het gebruik van pre-workout.


Wat zijn de nadelen van een preworkout?

1. Energie dips

Wanneer je een pre-workout shake neemt, zal je een flinke energie boost krijgen. Dit is te danken aan de flinke hoeveelheid cafeïne die deze drankjes bevatten.

Cafeïne heeft namelijk een stimulerende werking op ons zenuwstelsel waardoor je als het ware van 'extra' energie wordt voorzien. Wist je dat er pre-workouts bestaan die tot 5 keer meer cafeïne bevatten dan een kopje koffie?

Er zit echter een nadeel aan deze flinke hoeveelheden cafeïne. Doordat je een enorme hoeveelheid van deze stof binnen krijgt, zal je jezelf een paar uurtjes top voelen.

Echter komt het helaas vaak voor dat je een paar uurtjes later een flinke energie dip zal ervaren. Dit leidt tot grote schommelingen in je energie en kan zelfs negatieve effecten hebben op je slaap.

Doordat je een enorme hoeveelheid van deze stof binnen krijgt, zal je jezelf een paar uurtjes top voelen. Echter komt het helaas vaak voor dat je een paar uurtjes later een flinke energie dip zal ervaren. Dit leidt tot grote schommelingen in je energie en kan zelfs negatieve effecten hebben op je slaap.

2. Vaak te duur

Het probleem van de meeste pre-workouts is dat dit vaak 'blends' zijn. Dit houdt in dat er niet precies beschreven staat op het voedingslabel welke stoffen het drankje bevat. Het kan dus zomaar zijn dat er stoffen in zitten waar je helemaal geen baat bij hebt en toch voor betaald. Natuurlijk zijn er een aantal stoffen die wel van toegevoegde waarde kunnen zijn, alleen wordt er helaas ook veel onzin aan dit soorten blends toegevoegd.

Bovendien zijn pre-workouts vaak redelijk aan de prijs. Zeker als jij een klein budget hebt, is het niet ideaal om pre-workout shakes te kopen. Wat je beter kan doen is je pre-workout zelf maken!

3. Pre-workouts kunnen Designer drugs bevatten

Er zijn pre-workouts die designerdrugs bevatten die vaak een chemische vertakking zijn van bepaalde harddrugs als amfetamine.

Designerdrugs zijn stoffen waarvan steeds nieuwe versies op de markt worden gebracht waarbij er een lichte variatie wordt gemaakt in de structuur. Dit soort (doping) stoffen kunnen zorgen voor klachten en hebben bovendien een verhoogd risico op je gezondheid.

Gelukkig is er tegenwoordig het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). Dit is een organisatie die zich hard maakt voor supplementen zonder doping.

4. Je lichaam wordt intolerant

Een ander nadeel van het nemen van een pre-workout shake voor je training is dat je te snel te veel gebruikt. Je lichaam raakt namelijk gewend aan de grote hoeveelheden cafeïne waardoor je na verloop van tijd intolerant wordt.

Hierdoor heb je steeds meer cafeïne nodig voor hetzelfde effect. Wanneer je dus net begint met het nemen zal je aan een scoopie genoeg hebben, dit wordt echter steeds meer en meer.

Op een geven moment heb je misschien wel 3 scoopie's nodig om iets van de pre-workout te merken.

5. Minder goede slaap kwaliteit

Een ander nadeel van het gebruik van een pre-workout is het effect dat het kan hebben op je slaap. Vele sporters onderschatten het belang van een goede nachtrust.

Tijdens je slaap gun je je lichaam de tijd en rust om goed te herstellen van alle inspanningen. Is je slaap echter niet van voldoende kwaliteit?

Dan zal je lichaam niet optimaal kunnen herstellen waardoor je uiteindelijk minder resultaat zult zien. Vaak ervaren sporters moeite met het in slaap vallen na een training met pre-workout.

Dit eigenlijk best logisch aangezien je met de pre-workout een enorme hoeveelheid cafeïne en andere stimulerende middelen tot je neemt. Dit kan invloed hebben op je slaap. Houd hier dus altijd rekening mee aangezien slaapkwaliteit essentieel is voor herstel en progressie.

6. Afhankelijk van pre-workout

Dit nadeel hangt een beetje samen met het eerdere punt over het feit dat je snel te veel pre-workout gebruikt. Wanneer jij voor een langere periode namelijk pre-workout gebruikt voor je training zal je uiteindelijk steeds meer afhankelijk zijn van dit drankje.

Dit is natuurlijk iets wat je niet wilt aangezien je niet altijd een pre-workout shake voor handen hebt.


Is pre-workout doping?

Pre workout is over het algemeen vrij van doping. Het probleem is echter dat er bepaalde pre workouts op de markt zijn die substanties die door het WADA (World Anti-Doping Agency) en verschillende sportbonden worden gezien als doping.

Als jij dus een pre-workout gebruikt en ook aan topsport doet, is het belangrijk dat je altijd het pre-workout etiket checkt. Op deze manier kan je zien of de pre-workout echt vrij is van dopping.


Alternatief voor pre-workout

Als alternatief voor een pre-workout zouden wij je adviseren het simpel te houden. Kies bijvoorbeeld voor een product dat rijk is aan cafeïne zoals koffie of een suiker vrije energie drank.

Dit zal je voorzien van een lekkere energie boost. Combineer dit vervolgens met een banaantje voor wat snelle koolhydraten en je bent er helemaal klaar voor!


Conclusie

De positieve effecten van pre-workouts zijn minimaal. Natuurlijk is het een goede manier om je op sommige momenten over een dood punt heen te helpen, echter zijn er andere zaken veel belangrijker.

Focus je bijvoorbeeld op de juiste voeding en voldoende rust. Dit zal je uiteindelijk veel meer resultaat gaan geven.

Realiseer je dus dat pre-workouts niets magisch bevatten. Er zitten verschillende nadelen aan en je moet jezelf afvragen waarom jij überhaupt pre-workout nodig hebt.

Als je geen energie hebt om te trainen dan kan dit misschien wel een hele andere oorzaak hebben. Denk hierbij aan een slaapgebrek of overmatige stress. Zorg er daarom voor dat de basis helemaal klopt voor je naar een pre-workout grijpt.

Over de auteur Leon

Ik heb verschillende medische studies afgerond en ben mij hierna gaan focussen op de supplementen industrie. Denk hierbij aan vitaminen, medicijnen maar ook aan fitness supplementen zoals creatines.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>