Is Cup a Soup eigenlijk gezond? Het eerlijke antwoord!

4 uur Cup a soup, dat zouden meer mensen moeten doen! Jaren geleden was dit de bekende slogan van Cup a Soup. Weet jij echter hoe gezond of ongezond deze zakjes soep eigenlijk zijn?

Cup a Soup wordt gezien als ideaal tussendoortje en wordt door veel mensen tijdens het werk genuttigd. Het mooie van cup a soup is natuurlijk de hoeveelheid kcal, gemiddeld bevat een portie namelijk slechts 65 calorieën.

Hierdoor zou het perfect in een verantwoord voedingspatroon pasen, tenminste daar ga je vanuit. Is dit echter wel zo? In dit artikel gaan we op onderzoek uit en op zoek naar een antwoord op de vraag hoe gezond Cup-a-Soup echt is!

Ongezonde ingrediënten cup a soup

Allereerst gaan we kijken naar de ongezonde ingrediënten die Cup-a-soup bevat. Als je denkt aan een soep die je vanuit een zakje simpel en makkelijk klaar kan maken zou je misschien zeggen dat je hier enkel zout, groenten en kruiden voor nodig zou hebben.

Wanneer we kijken naar cup-a-soup dan zien we dat een zakje gemiddeld zo'n 7 gram suiker bevat. Dit komt neer op 2 suiker klontjes per portie. Deze suikerhoudende ingrediënten van cup a soup zijn melksuiker en maltodextrine.

Lees tip: Hoeveel suikers per dag is gezond?

Naast deze suikers bevat cup-a-soup zout. De meeste soep varianten bevatten veel zou en dat is ook bij cup-a-soup het geval. Gemiddeld bevat een portie cup a soup zo'n 2 gram zout. Dit staat gelijk aan 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De combinatie van suiker en zout die een zakje cup a soup bevat is dus best flink te noemen. Het is dan ook niet gek dat deze snack ervoor zorgt dat je een lekkere boost in je energie krijgt.

Andere ingrediënten cup a soup

Goed, cup a soup bevat dus redelijke hoeveelheden zout en suiker. Zijn dit echter de enige ongezonde ingrediënten?

Als voorbeeld nemen we een kijkje naar de kippensoep variant van cup a soup. Natuurlijk bevat deze poedervorm van soep ook de nodige suikers en zout. Bovendien bevat deze variant een kleine hoeveelheid noodels en dus extra koolhydraten (lees hier: Hoeveel koolhydraten per dag heb je nodig?.

Naast deze ingrediënten zijn er ook wat groentes te vinden in de poedervorm, 7,% van de soep bestaat namelijk uit prei en bloemkool. Kippensoep zou uiteraard geen kippensoep zijn zonder kip, zo vinden we 3% kip terug in de cup a soup. Daarnaast vinden we nog wat e-nummers en smaak versterkers toe in de cup-a-soup. Deze zijn niet per definitie slecht maar hebben ook niet echt toegevoegde waarde voor jouw gezondheid.

Conclusie

Cup a soup is drager van het bewust keuze keurmerk. Misschien heb je dit keurmerk wel eens gezien in de supermarkt. Kort gezegd zijn dit blauwe vinkjes op sommige producten waardoor consumenten kunnen zien of het betreffende product een bewuste keuze is.

Dit keurmerk is ooit bedacht om mensen te helpen met het maken van bewuste voedingskeuzes. Doordat cup a soup dit keurmerk draagt wordt het gezien als meer een bewuste keuze dan andere producten die bewerkt zijn. Zo bevat cup a soup minder zout, vet en suikers dan normaal gesproken het geval zou zijn.

Wij vinden het terecht dat cup a soup dit keurmerk draagt en vinden cup a soup een prima verantwoorde snack. Af en toe een kopje cup a soup is niet ongezond. Natuurlijk is alles waar 'te' voor staat niet goed voor je, dat geldt uiteraard ook voor cup a soup.

Als jij af en toe op je werk behoefte hebt aan een hartige snack en je cup a soup lekker vindt, schroom je dan vooral niet om dit gewoon te eten! Cup a soup is namelijk altijd beter dan de vele andere zoete alternatieven en bevat relatief gezien weinig kcal!

Over de schrijver Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>