Welke noten hebben de meeste eiwitten? De Top 5 beste opties!

 • Home
 • /
 • Voeding
 • /
 • Welke noten hebben de meeste eiwitten? De Top 5 beste opties!

Welke noten hebben de meeste eiwitten is een vraag die we vaak terug zien komen. Als je jezelf afvraagt: "waar zitten eiwitten in", denk je waarschijnlijk niet gelijk aan noten.

Toch zijn er verschillende noot soorten die een hoge concentratie eiwitten bevatten waardoor ze een nuttige aanvulling kunnen zijn op je voedingspatroon.

Helemaal als je vegetarisch of veganistisch eet zal het soms lastig zijn om eiwitrijk voedsel te vinden, noten zijn in dit geval bijna onmisbaar.

In dit artikel lees je welke noten veel eiwit bevatten, ook gaan we kort in op de voordelen die deze noten te bieden hebben.

Protein Notenmix

 • Mix van pinda's en noten Van nature een bron van eiwitten Heerlijk als verantwoorde snack
 • Goedkoper dan in de supermarkt
 • 22 gram eiwitten per 100 gram

Waarom noten eten?

Goed, voor we je gaan vertellen welke noten de meeste eiwitten bevatten is het wellicht eerst interessant om te kijken noten in zijn algemeenheid. Waarom zou je eigenlijk noten eten?

Inmiddels is het wel algemeen bekend dat noten super gezond zijn.  Een aantal belangrijke voordelen die noten te bieden hebben vind je hieronder.  Zo zijn noten een goede bron van ijzer, vitamine E en Vitamine B1. 

Voordelen van noten

 •  Goede bron van ijzer, vitamine E en Vitamine B1. 
 • Noten zijn een goede bron van onverzadigde vetten
 • Noten kunnen beschermen tegen bepaalde hart- en vaatziekten
 • Het eten van noten kan het LDL-cholesterol verlagen

De voordelen van noten zijn dus eindeloos. Wel goed om te benoemen: deze voordelen zijn voornamelijk gekoppeld aan ongezouten noten. Wanneer je kiest voor gezouten noten zul je zien dat veel van deze voordelen wegvallen.

Noten zijn dus super gezond en vanuit het voedingscentrum wordt dan ook geadviseerd om dagelijks een handje ongezouten noten te eten. 

Let op: Ondanks de gezondheidsvoordelen zijn eiwitrijke noten ook rijk aan calorieeren. Probeer daarom zeker niet meer dan 1 handje noten per dag te eten. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat je veel meer calorieën binnenkrijgt dan je eigenlijk zou willen. 

Welke noten hebben de meeste eiwitten?

Tijd om over te gaan naar het leukste gedeelte van dit artikel. Nu je weet waarom je noten überhaupt moet eten gaan we nu antwoord geven op de volgende vragen:

 • In welke noten zitten de meeste eiwitten?
 • Wat zijn gezonde eiwitrijke noten?
 • Welke noten hebben de meeste eiwitten?

Hiervoor hebben we voedingswaarden van alle noten die er verkrijgbaar zijn op een rijtje gezet. Vervolgens hebben we deze gerangschikt op de hoeveelheid eiwitten die in de noten zit. 

Kortom, als jij de meest eiwitrijke noten zoekt, dan vind je die hieronder.

1. Pinda's (26 gram eiwit per 100 gram) 

Officieel worden pinda's niet als noten gezien maar als peulvruchten. Toch is het zo dat de meeste mensen pinda's gewoon als noten beschouwen, om deze reden vinden we dat pinda's prima in dit rijtje thuis horen.

Pinda's zijn namelijk veruit de eiwitrijkste nootsoort. Per 100 gram bevatten pinda's zo'n 26 gram aan eiwitten. Dit maakt pinda's de nootsoort met het hoogste percentage eiwitten. Naast de flinke hoeveelheid eiwitten levert 100 gram noten je ook nog zo'n 16 gram koolhydraten en 48 gram vetten op.

Pinda's bevatten ook een aantal nuttige mineralen en vitaminen. Denk hierbij aan koper, mangaan en de Vitamines B1, B3 en B9. Pinda's zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan andere nootsoorten, dit maakt ze tot een perfecte snack.

Door af en toe pinda's te eten kun je dus op een simpele manier ervoor zorgen dat je meer eiwitten binnen krijgt.

2. Amandelen (21 gram eiwit per 100 gram)

Als het op smaak aankomt zijn amandelen onze favoriet! Daarbij komend voordeel is het feit dat deze noten ook rijk aan proteïne zijn. 100 Gram amandelen levert je zo'n 21 gram eiwit, 49 gram vetten en 22 gram koolhydraten op.

De meeste van deze vetten zijn onverzadigd. Net als pinda's bevatten amandelen ook verschillende nuttige micronutriënten.

Zo vind je Vitamine B2 en Vitamine E terug in amandelen, maar levert het ook hoge concentraties aan koper, magnesium en mangaan. Amandelen zijn over het algemeen wel iets duurder dan pinda's. Al met al is de amandel dus een prima eiwitrijke snack.

3. Pistachenoten (20 gram per 100 gram)

Pistachenoten zitten altijd nog in het schilletje, dit zorgt ervoor dat je wat werk moet verrichten voor je deze nootsoort kan gaan eten. Pistachenoten bevatten zo'n 20 gram eiwit per 100 gram.

Waar amandelen en pinda's relatief weinig koolhydraten bevatten is dat bij pistachenoten niet het geval. Zo bevatten 28 gram koolhydraten per 100 gram en iets minder vet (45 gram). Pistache noten bevatten verder hoge concentraties koper, mangaan, vitamine B1 en B6.

4. Cashewnoten (18 gram per 100 gram)

De cashewnoot is waarschijnlijk een van de bekendste noten. Het mooie van deze noot is dat je hem heel goed kan combineren met andere maaltijden. Zo is het heerlijk om cashewnoten door je nasi of bami te doen, maar kan je het ook prima als tussendoortje eten.

Kijkend naar de hoeveelheid eiwitten dan is deze nootsoort nummer 4 in het lijstje. 100 gram cashewnoten bevat zo'n 18 gram eiwitten.

Ook is deze noot redelijk rijk aan koolhydraten, zo bevat dezelfde hoeveelheid maar liefst 30 gram koolhydraten. Het aantal vetten ligt op 44 gram, wat een beetje hetzelfde is als de andere soorten.

De concentraties vitamines zijn bij cashewnoten iets lager dan bij de andere soorten. Toch is het zo dat deze noot nog verschillende hoeveelheden Vitamine B1, B6 en K bevat. Ook zijn cashewnoten een goede bron van ijzer, magnesium en mangaan.

5. Walnoten (15 gram eiwit per 100 gram)

Als laatste op de lijst: walnoten ofwel okkernoten. Deze noot bevat zo'n 15 gram eiwit per 100 gram. Dit is zo'n 11 gram minder dan bij de pinda, je kan dus wel zeggen dat dit een redelijk groot verschil is.

Daarentegen bevatten walnoten wel aanzienlijk minder koolhydraten, 14 gram per 100 gram om precies te zijn. Hierdoor is de walnoot dus ideaal voor tijdens een keto of koolhydraatarm dieet.

Waar je echter wel rekening mee moet houden is de hoeveelheid vet die je in walnoten vindt. 100 gram walnoten bevat namelijk zo'n 65 gram vet. Dit is veruit het meeste van alle noten in dit artikel.

Het is trouwens wel zo dat de meeste van deze vetten meervoudig onverzadigd zijn, dit is een gezond type vet. Op het gebied van antioxidanten scoort de walnoot ook goed, zo bevat deze soort bijna twee keer zoveel antioxidanten als de andere nootsoorten.


Conclusie

We hebben je in dit artikel een antwoord gegeven op de vraag: Welke noten hebben de meeste eiwitten? Hopelijk heb je nu een goed beeld bij welke noten jij het beste kan eten als je veel eiwitten binnen wilt krijgen.

Bij noten moet je echter wel altijd opletten met de hoeveelheid. De meeste noten zijn calorierijk waardoor je snel een enorme dosis extra kcal binnen krijgt. Dit kan niet echt bevorderlijk zijn voor je doelen.

Verder is het kopen van eiwitrijke noten ook lastig. Noten zijn relatief duur waardoor je al gauw heel veel geld betaalt voor je noten. Wij raden je daarom aan om noten op het internet te kopen. 

Zelf bestellen we deze vaak bij Body&Fit en het liefste in een mix zodat we meerdere noten in 1x binnen krijgen. Dit houdt het lekker en bovendien wissel je af. Hieronder onze favoriete notenmix. 

Protein Notenmix

 • Mix van pinda's en noten Van nature een bron van eiwitten Heerlijk als verantwoorde snack
 • Goedkoper dan in de supermarkt
 • 22 gram eiwitten per 100 gram
Over de auteur Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>