Mager Vlees; Een handig overzicht met 10 Magere Vleesproducten!

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Voeding
 • /
 • Mager Vlees; Een handig overzicht met 10 Magere Vleesproducten!

Mager vlees of vlees is voor vele sporters en eiwitliefhebbers één van de voedingsmiddelen die dagelijks in hun voedingspatroon terug komt..

Wanneer iemand ons vraagt: “Waar zitten eiwitten in?” dan is de kans groot dat we mager vlees opnoemen.

Reden hiervan is dat vlees vaak enorm eiwitrijk is, in vergelijking met andere producten bevat vlees relatief veel eiwitten.

Helaas bevat vlees naast de flinke hoeveelheid eiwitten ook vaak veel vet. Dit zorgt ervoor dat de calorieën in vlees flink op kunnen lopen.

Om die reden is het slim om altijd op zoek te gaan naar magere varianten van vlees. Mager Vlees bevat namelijk vaak dezelfde hoeveelheid eiwitten alleen een stuk minder vet. Hoeveel eiwitten vlees precies bevat is altijd op de achterkant van de verpakking te lezen.

Wie dus toch van alle voordelen van vlees wil profiteren kiest dan ook vaak voor mager vlees.

In dit artikel zullen we je een overzicht geven met verschillende handige bronnen van mager vlees.

Wat is mager vlees?

Mager vlees ook wel vetarm vlees is – zoals de naam al doet vermoeden – een stuk vlees waar heel weinig vet in zit. In onze ogen is het zo dat onbewerkt mager vlees zeker een plek moet hebben in je voedingspatroon.

Zo bevat mager vlees veel eiwitten, vitamines en mineralen. Dit is ideaal voor sporters of mensen die gewicht proberen te verliezen aangezien eiwitten veel langer verzadigen dan anders voedingsstoffen als koolhydraten en vetten.

Welke voedingsstoffen bevat vlees?

Nu vraag je jezelf misschien af wat dan precies de voordelen zijn van het eten van vlees..

Eén van deze voordelen hebben we eigenlijk al verklapt, vlees is namelijk vaak enorm rijk aan eiwitten.

Eiwitten zijn ideaal voor sporters die graag spiermassa willen opbouwen of gewicht willen verliezen. Afvallen met Eiwitten is namelijk een perfecte combinatie.

Dit is echter niet het enige voordeel dat vlees te bieden heeft, zo bevat vlees ook andere essentiële voedingsstoffen zoals belangrijke mineralen en vitamines.

Hierbij is het trouwens even goed om te vermelden dat het niet zo is dat je zonder het eten van vlees geen gezond eetpatroon hebt.

Wel wordt het als vegetariërs een stuk lastiger om je voedingspatroon gebalanceerd te houden.

Wat is het voordeel van mager vlees?

Als je geen vegetariërs bent of geen principiële bezwaren hebt tegen vlees, kan het één van de veelzijdigste voedingscategorieën zijn.

Zo zal het niet moeilijk zijn om veel vlees binnen te krijgen op een dagelijkse basis.

Zoals eerder aangegeven bevat vlees naast de grote hoeveelheid eiwitten ook vaak een boel vetten (daarentegen amper koolhydraten). Hierdoor wordt het aantal calorieën flink opgeschroefd.

Je wilt dus altijd voorkomen dat het vlees dat je eet te veel vet bevat. Dit kun je doen door magere varianten van vlees uit te kiezen.

Vlees kan namelijk afkomstig zijn van verschillende dieren. Daarbij komt ook nog eens het feit dat vlees van verschillende lichaamsdelen afkomstig kan zijn.

Het lichaamsdeel waar het vlees vandaan komt bepaald niet alleen de smaak van het vlees maar heeft ook invloed op het vetgehalte.

Magere vleessoorten bevatten weinig vetten in vergelijking met andere vleessoorten. Deze vetten zijn op zichzelf niet echt een probleem.

Het probleem zit hem echter in de hoeveelheid calorieën die ze leveren. Zeker wanneer je aan het droog trainen bent dan kan dit problemen om leveren.

Welke Magere Vleessoorten zijn het beste?

Nu je weet wat het voordeel van mager vlees is, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten welke producten je het beste kan eten.

Gevogelte is bijvoorbeeld over het algemeen een uitstekende magere keuze, denk hierbij aan kipfilet en kalkoenfilet. Deze vleesbronnen bevatten amper vet!

Hiermee willen we trouwens niet zeggen dat andere diersoorten per definitie vet zijn. Zo zijn kalfslapjes en biefstuk ook goede opties als je wat meer van rundvlees houdt.

Zelfs voor de mensen die van varkensvlees houden is er een optie. Zo bevatten varkenshaasjes ook vaak weinig vetten.

Natuurlijk kan er maar één vleessoort vandoor gaan met de prijs voor meest magere vleesbron…

Om die reden hebben we een top 10 samen gesteld met mager vlees.

Top 10 Mager vlees in een lijstje (vet per 100 gram)

 1. Kalkoenfilet – 1.5 gram vet
 2. Varkenshaas 1.7 gram vet
 3. Kipfilet – 1.8 gram vet
 4. Runderbiefstuk – 1.8 gram vet
 5. Bieflappen – 2.0 gram vet
 6. Hamlappen – 2.8 gram vet
 7. Rosbieflapjes – 3.5 gram vet
 8. Filetlapje – 4.0 gram vet
 9. Steak tartaar – 4.5 gram vet
 10. Ribkarbonade – 6.5 gram vet

Magere vleeswaren voor op brood

Vlees kun je natuurlijk ook op brood eten. Om die reden hebben wij ook een top 10 samengesteld voor magere vleeswaren op brood.

Ook voor beleg op brood geldt dat je natuurlijk altijd beter voor mager beleg kan gaan dan voor beleg dat veel vetten bevat.

Wanneer we het hebben over magere vleeswaren dan zijn dit producten als ham, kip en kalkoen.

Dit zijn gelijk de populairste vleeswaren voor op brood echter is er voor de rund liefhebber ook rosbief of runder rookvlees. Wanneer we kijken naar varkensvlees dan is Fricandeau met afstand de slankste variant van varkensvlees voor op brood.

Top 10 Magere vleeswaren (vet per 100 gram)

Naast de lijst die we hierboven hebben gedeeld zijn er ook nog veel mager vleeswaren. Zo kan je er ook voor kiezen om magere vleeswaren op brood te eten. De volgende producten zijn dan ook perfect om mee te nemen naar je werk of naar school:

 1. Kalkoenfilet – 2.5 gram vet
 2. Runderrookvlees – 2.5 gram vet
 3. Fricandeau – 3.1 gram vet
 4. Rosbief – 3.4 gram vet
 5. Kipfilet – 4.3 gram vet
 6. Runderlever – 5.0 gram vet
 7. Beenham – 5.0 gram vet
 8. Casselerrib – 5.1 gram vet
 9. Achterham – 5.8 gram vet
 10. Schouderham – 6.2 gram vet

Valkuil 1: Bereiding blijft belangrijk

Door voor mager vlees te kiezen ben je slim bezig, niet alleen bespaart het je een hoop calorieën ook zal je een stuk minder vetten binnen krijgen.

Toch is er nog een valkuil die veel sporters over het hoofd zien. Het gaat namelijk fout bij de bereiding van het vlees.

Wanneer je mager vlees namelijk in bepaalde oliën of boter bakt zullen er gelijk een hoop extra calorieën bij komen.

Dit is natuurlijk niet echt slim aangezien je op die manier net zo goed voor die vette hamburger had kunnen gaan.

Probeer daarom altijd het gebruik van olie en bakvet te doseren. Kies daarnaast voor light opties of gebruik een calorie loze bak spray.

Valkuil 2: Let op de sausjes

Een andere valkuil bij het eten van vlees is dat je de verkeerde saus gebruikt. Vette romige sauzen zijn natuurlijk enorm lekker echter zullen ze wel een hoop extra calorieën met zich mee brengen.

Het zou natuurlijk zonde zijn om al je goede voornemens rond mager vlees in de vuilnisbak te gooien door simpel weg de verkeerde saus te gebruiken.

Goede vuistregel om aan te houden is om altijd te kiezen voor rode sauzen in plaats van witte sauzen.

Over het algemeen bevatten witte sauzen namelijk een stuk minder calorieën dan rode sauzen.

Conclusie

Mager vlees kan je ontzettend helpen bij het afvallen. Doordat mager vlees vaak weinig vet en juist veel eiwitten bevat is het een product dat enorm goed verzadigd. Bovendien zijn er veel magere vleessoorten die rijk aan creatine zijn, wat weer ideaal is voor spieropbouw.

Kortom, mager vlees kan voor elk doel van toegevoegde waarde zijn. of je nou buikvet wilt verbranden, een sixpack wilt krijgen of juist aan wilt komen.

Ook leuk: Kwark voor het slapen gaan, nuttig of juist niet?

Mensen zochten ook naar:

 • mager vlees recepten
 • mager vlees braden
 • Soorten vlees lijst
Over de schrijver Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>